Charts.cz/Fórum/Jak fungují staking a yield farming v kryptoměnách?

Jak fungují staking a yield farming v kryptoměnách?

Jsem docela nováček v oblasti kryptoměn a poslední dobou se hodně mluví o stakingu a yield farmingu. Vždycky jsem si myslel, že investice do kryptoměn spočívají jen v nákupu a prodeji, ale tohle je něco úplně jiného. Vůbec nechápu, jak to vlastně funguje. Mohli byste mi prosím objasnit, co přesně znamená staking? Jaké jsou jeho výhody a nevýhody? A co ten yield farming? Jak se liší od stakingu a jak to můžu využít k tomu, abych zvýšil svůj pasivní příjem? Zajímá mě taky, jaké kryptoměny jsou pro tyto postupy nejvhodnější a jestli je to vůbec bezpečné. Je v tom nějaké riziko, na co si mám dávat pozor? Rád bych slyšel zkušenosti lidí, kteří už s těmito metodami mají nějaké zkušenosti, protože mám pocit, že se v tom všem ztrácím. Jaký je proces, jak začít se stakingem nebo yield farmingem? Děkuji za jakékoli rady a tipy!

145 slov
1.5 minut čtení
13. 9. 2023
Jindřich Šindelář
Jindřich Šindelář

Staking a yield farming jsou skvělý způsoby, jak vydělávat na tvých kryptoměnách, ale mají svoje specifika. Staking je vlastně proces, kdy zamkneš svou kryptoměnu v síti, aby podpořil její provoz (např. zabezpečení transakcí) a za to dostaneš odměny, většinou ve formě dalších tokenů. Výhoda je, že můžeš získat pasivní příjem bez nutnosti neustálého obchodování. Mínus je, že když zamkneš své kryptoměny, nemůžeš s nimi hned manipulovat, nebo je prodat v případě potřeby.

Yield farming je už trošku složitější. Tady poskytuješ své kryptoměny do různých likviditních poolů (např. na decentralizovaných burzách) a dostáváš za to úroky nebo další tokeny. Je to hodně o strategii a někdy můžeš i ztratit část investice kvůli cenovým výkyvům nebo poplatkům.

Co se týká bezpečnosti, tak je to dost rizikové. Krypto trhy jsou volatilní, a jak staking, tak yield farming mohou mít svá úskalí - hacky, ztráty likvidity atd. Doporučuji začít s kryptoměnami jako Ethereum nebo Tezos pro staking, a pro yield farming se pak mrkni třeba na Uniswap nebo PancakeSwap.

Pokud chceš začít, tak si nejdřív zjisti co nejvíc informací o platformách, které chceš používat. Není od věci začít s malými částkami, než se do toho dostaneš. Hlavně si dej pozor na podmínky a poplatky, než se pustíš do něčeho většího.

203 slov
2 minut čtení
4. 2. 2025
Dominik Vítek
Dominik Vítek

Staking a yield farming jsou super možnosti, jak vydělat na kryptoměnách, ale je dobrý vědět, co se za tím skrývá. Staking v podstatě znamená, že zamkneš svoje kryptoměny v určitém síťovém protokolu (např. Ethereum 2.0 nebo Cardano) a ty pak pomáhají zabezpečovat síť. Za to dostáváš odměny v podobě dalších coinů. Je to jako úrok z banky, ale většinou s vyššími výnosy. Výhoda je, že nemusíš nic extra dělat, jen si tam ty kryptoměny necháš. Nevýhoda? Když trh spadne, můžeš přijít o hodnotu svých coinů, které máš uzamčené na delší dobu.

Yield farming je trochu jiná liga. Tady půjčuješ svoje kryptoměny na decentralizovaných platformách (např. Uniswap nebo Aave) a oni ti dají úrok nebo tokeny za to, že poskytuješ likviditu jejich poolům. Můžeš získat fakt hodně, ale je to rizikovější a můžeš taky narazit na problémy jako chyby v kódu nebo hacky.

Pokud chceš začít, zkus třeba staking u stabilních projektů jako jsou Tezos nebo Polkadot. Na yield farming se podívej na DeFi platformy, ale buď opatrný a dobře si prostuduj podmínky. Rizik je tam dost, takže neinvestuj víc, než si můžeš dovolit ztratit. Každopádně doporučuji začít s menšími částkami a naučit se to postupně.

193 slov
1.9 minut čtení
3. 2. 2025
Jiří Hrubý
Jiří Hrubý