Charts.cz/Fórum/Jak začít investovat do nemovitostí, když mám malý rozpočet?

Jak začít investovat do nemovitostí, když mám malý rozpočet?

Zajímalo by mě, jak vlastně začít investovat do nemovitostí, když mám fakt omezený rozpočet. Rád bych se dozvěděl, jestli vůbec má smysl investovat do realit, i když nemám stovky tisíc korun na start. Mám pocit, že možnosti jsou dost omezené a že většina lidí, co do toho jde, má mnohem víc peněz než já. Jaké jsou tedy strategie pro někoho jako já? Mohlo by třeba fungovat investování do menších bytů nebo garáží? Nebo je lepší jít cestou podílových fondů zaměřených na nemovitosti? Četl jsem něco o REITs, ale nevím, jestli je to vhodné pro mě. A co třeba crowdfundingové platformy, neporadíte někdo? Jak si vybrat správnou lokalitu nebo projekt, když mám tak nízký rozpočet? Chci se vyhnout zbytečným rizikům a nechci skončit s žádnými problémy. Myslím si, že pasivní příjem z pronájmu by byl skvělý, ale nevím, jak na to jít chytře. Je fakt potřeba mít nějakou úsporu na opravy a údržbu nemovitosti? Děkuji za jakékoli tipy a rady!"

159 slov
1.6 minut čtení
30. 10. 2024
Šárka Svobodová
Šárka Svobodová

Investování do nemovitostí s nízkým rozpočtem je rozhodně možné, i když to může vyžadovat kreativní přístup. Místo koupě celého bytu nebo domu můžeš zvážit investice do menších nemovitostí, jako jsou garáže, sklepy nebo dokonce parkovací místa. Tyhle možnosti bývají levnější a přitom můžou generovat slušný příjem.

Další alternativou jsou podílové fondy zaměřené na nemovitosti nebo REITs (Real Estate Investment Trusts). Tady můžeš investovat i s menšími částkami a podílet se na výnosech z realitního trhu bez nutnosti vlastnit fyzickou nemovitost. Crowdfundingové platformy jsou taky zajímavý směr – tady můžeš investovat do různých projektů a diversifikovat svůj portfoliový risk.

Když už se rozhodneš pro fyzickou nemovitost, určitě mysli na lokalitu. Hledej oblasti s rostoucím trhem, kde ceny nemovitostí nejsou ještě přehnané, ale mají potenciál růstu. A jo, nějakou rezervu na opravy a údržbu mít určitě budeš potřebovat – to je základ. Pasivní příjem z pronájmu zní skvěle, ale fakt je dobrý mít plán na nečekané výdaje. Přejeme hodně štěstí s investováním!

159 slov
1.6 minut čtení
8. 2. 2025
Renata Šebestová
Renata Šebestová

Investování do nemovitostí s malým rozpočtem je rozhodně možné, i když to může vypadat jako výzva. Místo toho, abys se snažil koupit celou nemovitost, můžeš zvážit několik alternativ. Jednou z možností jsou REITs (Real Estate Investment Trusts), což jsou společnosti, které vlastní nebo spravují nemovitosti a ty můžeš investovat už od menších částek. Další variantou by mohl být crowdfunding, kde se skládáš s ostatními investory na větší projekty, což ti umožní mít podíl v nemovitosti bez velkého kapitálu.

Co se týče menších bytů nebo garáží, to taky může fungovat, ale pamatuj, že je důležité si spočítat náklady na údržbu a opravy – ty tě mohou překvapit. Ujisti se, že máš nějakou rezervu na nečekané výdaje.

Lokalitu vybírej pečlivě – sleduj trendy v realitním trhu a zaměř se na oblasti s růstovým potenciálem. Vždycky platí pravidlo „kupuj nízko, prodávej vysoko“, takže vyhledávej nemovitosti pod cenou nebo v rozvíjejících se lokalitách. Taky se neděs z pronájmu; pasivní příjem je skvělej cíl, ale vyžaduje to určitou práci a znalosti.

Celkově řečeno, začít s malým rozpočtem je výzva, ale není to nemožné. Důležité je být informovaný a mít jasno v tom, co očekáváš a jaké jsou tvé cíle.

194 slov
1.9 minut čtení
5. 2. 2025
Hana Sedláčková
Hana Sedláčková