Charts.cz/Fórum/Jaké jsou hlavní rizika při investování do dluhopisů?

Jaké jsou hlavní rizika při investování do dluhopisů?

Zajímalo by mě, jaká konkrétní rizika se pojí s investováním do dluhopisů? Slyšel jsem, že dluhopisy bývají považovány za bezpečnější investici oproti akciím, ale přesto se mi zdá, že i tady se mohou objevit problémy. Rád bych věděl, jestli existují nějaké skryté nástrahy, na které bych si měl dávat pozor. Například, co když emitent dluhopisu zkrachuje? Jak moc to ovlivní moji investici? A co úrokové sazby? Jak se změny v úrokových sazbách promítají do hodnoty dluhopisů? Zajímalo by mě také, jaký vliv má inflace na výnosnost těchto investic. Mohou nějaké specifické typy dluhopisů, jako jsou municipální nebo korporátní, nést jiná rizika než státní dluhopisy? Ještě jedna věc – jaký je rozdíl mezi rizikem kreditního selhání a rizikem likvidity? Mám pocit, že pokud se rozhodnu investovat do dluhopisů, měl bych mít jasno v tom, co všechno může ovlivnit mé výnosy a celkovou bezpečnost této formy investice. Takže co všechno by měl investor vědět o těchto rizicích a jak se jim vyhnout?

160 slov
1.6 minut čtení
16. 12. 2021
Petra Košťálová
Petra Košťálová

Investování do dluhopisů může vypadat jako bezpečná volba, ale skryté nástrahy tu rozhodně jsou. Největší riziko je asi kreditní selhání, když emitent dluhopisu zkrachuje a ty přijdeš o peníze. Pokud investuješ do korporátních dluhopisů, tak tady je to riziko vyšší než u státních, protože státy obvykle mají víc možností, jak se z problémů dostat.

Další věc je úrokové riziko. Když úrokové sazby rostou, hodnota dluhopisů klesá. To znamená, že pokud chceš prodat dluhopis před jeho splatností, dostaneš za něj míň, než jsi zaplatil. A pokud inflace roste, tak ti reálný výnos může klesat pod nulu, což je dost nepříjemný.

Riziko likvidity je další faktor - jestliže se rozhodneš prodat dluhopis a nikdo ho nechce koupit, můžeš mít problém. Když se bavíme o municipálních dluhopisech, tam je zásadní sledovat i politické a ekonomické faktory v dané oblasti.

Takže jo, dluhopisy můžou být fajn investice, ale pozor na tyhle rizika a měj přehled o tom, co se děje kolem tebe.

157 slov
1.6 minut čtení
11. 7. 2022
Eduard Matějka
Eduard Matějka

Investování do dluhopisů má určitě svá rizika, a to i když se celkově považují za bezpečnější než akcie. Hlavní problém může být kreditní riziko – pokud emitent zkrachuje, můžeš přijít o část nebo i celé investice. Když jde o úrokové sazby, tak to funguje tak, že pokud úrokové sazby rostou, cena tvých starších dluhopisů klesá. To je prostě fakt – novější dluhopisy s vyššími úrokovými sazbami budou atraktivnější. Pak tu máme inflaci – ta může snížit reálný výnos z dluhopisů, takže i když dostaneš úroky, jejich kupní síla může být nižší kvůli inflaci.

Co se týče různých typů dluhopisů, municipální mohou mít daňové výhody, ale taky nesou riziko, že město nebo stát nebudou schopni splácet. Korporátní dluhopisy mohou být riskantnější než státní, protože firmy mohou zkrachovat.

Riziko kreditního selhání se týká toho, jestli emitent zaplatí nebo ne, zatímco riziko likvidity souvisí s tím, jak snadno prodáš svůj dluhopis na trhu. Pokud není trh likvidní, můžeš mít problém ho prodat za dobrou cenu.

Když do toho jdeš, mysli na diverzifikaci a zjisti si co nejvíc o emitentech a trendech v ekonomice. Je dobré být ve střehu.

184 slov
1.8 minut čtení
26. 6. 2022
Natálie Koudelková
Natálie Koudelková