Charts.cz/Fórum/Co znamená RSI a jak mi může pomoct na akciovém trhu?

Co znamená RSI a jak mi může pomoct na akciovém trhu?

Chtěl bych se zeptat, co přesně znamená zkratka RSI, protože jsem na ní narazil v několika článcích a videích o obchodování s akciemi. Vím, že to nějak souvisí s technickou analýzou, ale pořád mi to není úplně jasné. Jakou roli hraje RSI při rozhodování o nákupu nebo prodeji akcií? Je to něco, co by měli brát v úvahu i začátečníci, nebo je to spíš pro pokročilé tradery? Rád bych věděl, jak správně interpretovat hodnoty RSI a jestli je dobré sledovat ho pravidelně při obchodování. Také by mě zajímalo, jestli existují nějaké konkrétní strategie, které bych mohl použít ve spojení s tímto indikátorem? A co třeba zpětná vazba – funguje to opravdu v praxi, nebo jsou lidé, kteří říkají, že je to jen další nástroj bez valného významu? Jak mohu využít RSI k tomu, abych lépe chápal tržní trendy a efektivněji investoval do akcií? Díky za jakékoli postřehy a rady!

149 slov
1.5 minut čtení
1. 5. 2021
Soňa Konečná
Soňa Konečná

RSI je zkratka pro Relative Strength Index. Je to technický indikátor, který se používá k měření síly nebo slabosti akcie na základě její cenové akce během určitého časového období. Obvykle se počítá za 14 dní a hodnoty se pohybují od 0 do 100. Když je RSI nad 70, říká se, že akcie je "přeprodaná", což může naznačovat, že by mohla brzy klesnout. Naopak, když je pod 30, může být "přeprodávaná", což naznačuje, že cena může vzrůst.

Začátečníci by měli mít RSI na radaru, protože to dává smysl v technické analýze. Ale není to jediný ukazatel, na který bys měl spoléhat. Je dobré ho kombinovat s dalšími indikátory a sleduj celkový trend trhu. Jakmile pochopíš, jak RSI funguje, můžeš ho využívat k identifikaci potenciálních bodů vstupu a výstupu.

Existují strategie jako divergence, kde sleduješ rozdíly mezi směrem ceny a RSI. Tohle může být užitečné při hledání signálů o obratu trendu. Nicméně, někdo říká, že RSI není vždy spolehlivý a že trh může ignorovat jeho signály. Takže je dobré mít na paměti i další faktory a nevkládat všechny naděje jen do jednoho indikátoru.

180 slov
1.8 minut čtení
4. 7. 2023
Anna Růžičková
Anna Růžičková

RSI je zkratka pro Relative Strength Index, což je technický indikátor, co se používá v analýze akcií. V podstatě ti říká, jestli je daná akcie přeprodaná nebo překoupená. Hodnoty se pohybují mezi 0 a 100, přičemž pokud je RSI nad 70, může to znamenat, že je akcie překoupená a může brzy klesnout. Naopak, když je pod 30, je považována za přeprodanou, což by mohlo naznačovat potenciální nárůst.

Začátečníci by ho měli určitě zkusit sledovat, i když to není jediný nástroj. Je dobré ho kombinovat s dalšími indikátory nebo analýzami. Můžeš třeba hledat divergence mezi cenou akcie a RSI – když cena klesá, ale RSI roste, může to znamenat obrácení trendu.

Co se týče strategií, tak hodně lidí používá RSI k určení vstupních a výstupních bodů. Ale jako každý indikátor, ani RSI není stoprocentní a můžeš mít občas falešné signály. Je dobré si uvědomit, že trhy mohou být nepředvídatelné. Takže ano, RSI může být užitečný nástroj pro porozumění tržním trendům, ale měl bys ho použít spolu s dalšími metodami, aby ses vyhnul zbytečným ztrátám.

172 slov
1.7 minut čtení
7. 5. 2023
Patrik Jahoda
Patrik Jahoda