Charts.cz/Fórum/Fyzické zlato vs. zlato v ETF - Co vybrat?

Fyzické zlato vs. zlato v ETF - Co vybrat?

Chtěl bych se zeptat, jaké jsou vlastně výhody a nevýhody fyzického zlata a zlata ve formě ETF. Vím, že fyzické zlato má svou hodnotu a dá se s ním manipulovat, ale co když ho mám schované doma? Jaké jsou rizika s uchováváním fyzického zlata? Na druhou stranu, u ETF mi přijde zajímavé, že se o to nemusím starat tak moc, ale jak to funguje, když trh klesne? Je lepší mít zlato v ruce nebo investovat do ETF? Jaké jsou poplatky za správu ETF a jak to ovlivňuje ziskovost investice? A co likvidita, je snadnější prodat fyzické zlato nebo ETF? Jak se vlastně rozhodnout mezi těmito dvěma možnostmi? Má někdo vlastní zkušenosti? Zajímá mě opravdu všechno ohledně těchto dvou způsobů investování do zlata.

122 slov
1.2 minut čtení
7. 2. 2025
Kristýna Vyskočilová
Kristýna Vyskočilová

Když to vezmu kolem a kolem, tak fyzické zlato má svý výhody i nevýhody. Můžeš ho mít doma, ale s tím přichází riziko jako krádež nebo poškození. Uložení je taky věc – pokud nemáš bezpečnostní schránku, tak se můžeš bát. Na druhou stranu, když máš zlato v ruce, tak tě žádný trh nepodvede a víš, že ho máš. Je to takový hmatatelný majetek, co můžeš prodat kdykoliv.

ETF jsou pohodlnější, nemusíš řešit fyzický prostor nebo bezpečnost. Ale pokud trh spadne, můžeš být naštvanej, protože ztrácíš peníze na papíře a nedokážeš s tím nic moc udělat. Navíc jsou tam poplatky za správu, co ti ukrajují z potenciálního zisku – většinou to je nějaké procento ročně.

Co se týče likvidity, obvykle je jednodušší prodat ETF než fyzické zlato, protože u zlata musíš najít kupce nebo prodejnu a je to časově náročnější. Takže rozhodování mezi těma dvěma závisí na tom, co preferuješ – jestli chceš něco hmatatelného a jsi ochotnej se o to starat nebo radši investuješ pohodlně do ETF a necháš si to spravovat. Mám zkušenost s obojím a záleží na osobních preferencích.

180 slov
1.8 minut čtení
7. 2. 2025
Roman Pánek
Roman Pánek

Když to vezmu kolem a kolem, fyzické zlato má svý výhody – máš to v ruce, můžeš si s tím dělat, co chceš, a je to prostě zlato. Ale zase, schovávat ho doma přináší rizika jako krádež nebo požár. Můžeš mít trezor, ale to taky stojí nějaké peníze. Navíc, když chceš prodat, tak musíš najít někoho, kdo to koupí za dobrou cenu.

Na druhou stranu ETF je pohodlnější. Můžeš nakupovat a prodávat snadno na burze a o skladování se nemusíš vůbec starat. Jenže pokud trh klesne, můžeš na tom dost prodělat. A poplatky za správu ETF obvykle nejsou příliš vysoké, ale zase ti ukrojují z zisku.

Co se likvidity týče, ETF je jasně lepší – prostě klikneš a prodáš. U fyzického zlata to může být složitější a trvá to déle. Takže záleží na tom, co preferuješ – jestli chceš mít zlato u sebe a nezávislost, nebo pohodlí a rychlost s ETF. Každý má svoje preference.

155 slov
1.6 minut čtení
7. 2. 2025
Ivana Vlková
Ivana Vlková