Charts.cz/Fórum/Fyzické zlato vs. zlatá ETF – co je lepší investice?

Fyzické zlato vs. zlatá ETF – co je lepší investice?

Zajímá mě, co je vlastně lepší, jestli koupit fyzické zlato nebo investovat do zlatých ETF. Slyšel jsem, že fyzické zlato může být skvělou ochranou proti inflaci a nějakou dobu jsem o tom hodně přemýšlel. Na druhou stranu, ETF mi přijdou pohodlnější a snadněji se s nimi obchoduje. Jaké jsou výhody a nevýhody obou možností? Když koupím fyzické zlato, musím ho někde skladovat a starat se o to, zatímco u ETF to vypadá jako méně starostí. Ale co když dojde na to, že bych chtěl zlato prodat? Jak to je s likviditou? Myslíte si, že fyzické zlato má větší hodnotu v krizových obdobích než ETF? A co poplatky spojené s nákupem a prodejem? Měli bychom také brát v úvahu faktory jako daně nebo jiné náklady spojené s vlastnictvím fyzického majetku? Jak se na to díváte vy? Co byste doporučili jako lepší investici pro dlouhodobé zhodnocení? Děkuji za vaše názory!

148 slov
1.5 minut čtení
22. 6. 2021
Martin Bureš
Martin Bureš

Když to shrnu, tak záleží na tom, co od investice očekáváš. Fyzické zlato je super v tom, že ho máš fyzicky u sebe, což může být uklidňující, hlavně v krizových časech. Ale jak říkáš, musíš řešit skladování a bezpečnost. Navíc, když chceš zlato prodat, může to být složitější než s ETF. U těch je to fakt snadné a rychlé, stačí pár kliknutí a máš hotovo.

Na druhou stranu, ETF ti nedává ten pocit „vlastnictví“, i když je to vlastně taky investice do zlata. Poplatky za správu ETF můžou být nižší než náklady na fyzické zlato jako skladování nebo pojištění, ale musíš si dát pozor na daně při prodeji. Co se likvidity týče, ETF jsou obvykle mnohem likvidnější než prodej fyzického zlata.

Takže pokud hledáš pohodlnější způsob investování a chceš mít přístup k penězům rychleji, ETF může být lepší volba. Ale pokud chceš mít něco hmatatelného a jsi ochoten se o to starat, fyzické zlato je taky skvělá možnost. Každopádně bys měl zvážit i svou strategii a cíle investování.

166 slov
1.7 minut čtení
5. 11. 2024
Vojtěch Kraus
Vojtěch Kraus

Takže, tohle je dost běžná otázka. Fyzické zlato má výhody jako to, že ho můžeš mít doslova v ruce a je to jakási pojistka v době krize. Můžeš ho mít doma, ale pak musíš řešit skladování a bezpečnost. Na druhou stranu, zlato ETF je super pohodlný – můžeš s tím obchodovat snadno, bez starostí o skladování, a máš větší likviditu. Když chceš prodat, prostě klikneš a je to.

Poplatky u ETF jsou většinou nižší než u fyzického zlata, kde máš náklady na dopravu a pojištění. Ale při prodeji fyzického zlata můžeš mít lepší cenu v nějakých krizích, protože lidé víc touží po skutečným zlatě než po papíru.

Co se daní týče, tam může být taky rozdíl – u fyzického zlata se můžeš dostat do problémů s DPH a tak, zatímco ETF mají obvykle jasnější pravidla. Takže nakonec záleží na tobě – jestli chceš mít něco hmatatelného nebo radši pohodlnější variantu. Obě možnosti mají své pro a proti.

157 slov
1.6 minut čtení
9. 11. 2024
Marcela Kolmanová
Marcela Kolmanová