Charts.cz/Fórum/Jak mohu bezpečně uložit své NFT?

Jak mohu bezpečně uložit své NFT?

V poslední době se hodně mluví o NFT a já si říkám, jak bych mohl správně a hlavně bezpečně uložit své digitální umění. Mám pár zajímavých kousků, které bych určitě nechtěl ztratit, ale zároveň nemám moc zkušeností s tím, jak fungují peněženky nebo platformy, kde se NFT ukládají. Přemýšlel jsem o různých možnostech, jako jsou hardwarové peněženky nebo cloudové služby, ale nejsem si jistý, co by bylo nejlepší. Zajímalo by mě, jestli je lepší mít NFT na nějaké známější platformě a jaké jsou tam rizika? Co když se hackne ta platforma? Jaký je rozdíl mezi ukládáním NFT na burze nebo v soukromé peněžence? A co vlastně obnáší ten proces převodu NFT z jedné peněženky do druhé? Je to nějak složité nebo to zvládne každý? Hlavně bych chtěl vědět, jak se vyhnout podvodům nebo ztrátám. Také jestli existují nějaké tipy na zabezpečení mých privátních klíčů, protože slyšel jsem, že je to fakt důležité. Pokud máte nějaké rady nebo zkušenosti, budu vděčný za jakékoliv informace.

163 slov
1.6 minut čtení
27. 3. 2023
Milada Hrušková
Milada Hrušková

Uložení NFT může být fakt náročný, ale tady je pár tipů. Nejbezpečnější možnost je použít hardwarovou peněženku, jako je Ledger nebo Trezor. To ti dá větší kontrolu nad tvými privátními klíči. Pokud se rozhodneš používat online platformy nebo burzy, jako je OpenSea nebo Rarible, tak buď opatrnej – hacky se stávají a když ti někdo ukradne účet, můžeš všechno ztratit.

Rozdíl mezi burzou a soukromou peněženkou je v tom, že na burze nemáš plnou kontrolu nad svými NFT, zatímco v peněžence jo. Proces převodu NFT mezi peněženkami je většinou jednoduchý – stačí mít adresu té druhé peněženky a zaplatit malý poplatek za transakci. Jen si dej pozor na správnost adresy.

Co se týče zabezpečení, vždycky si zálohuj svoje privátní klíče a nikdy je nedávej nikomu. Můžeš mít také dvoufázové ověření na účtech, kde to jde. A rozhodně se vyhýbej podezřelým odkazům nebo e-mailům – to jsou časté způsoby, jak tě můžou podvést. Takže shrnuto: hardwarová peněženka = bezpečnost, buď opatrnej s platformama a chraň si klíče.

165 slov
1.7 minut čtení
23. 5. 2023
Milan Vaněk
Milan Vaněk

Když jde o ukládání NFT, tak rozhodně doporučuji používat hardwarovou peněženku. Je to jako mít offline trezor pro tvoje digitální umění, což tě chrání před hackery a online útoky. Když máš NFT na burze, tak vlastně svěřuješ své kousky někomu jinému a to nese riziko, že se může stát něco špatného s tou platformou, jako třeba hack.

Převod NFT mezi peněženkami není nijak složitý, většinou stačí znát adresu té druhé peněženky a potvrdit transakci. Ale buď opatrný, protože jednou poslané NFT už nevrátíš zpět.

Privátní klíče jsou klíčový! Nikomu je nedávej a radši si je zapiš na papír a schovej na bezpečné místo. Některé hardwarové peněženky mají i možnost zálohy, tak toho využij. Vždycky se ujisti, že používáš oficiální aplikace a weby, aby ses vyhnul podvodům. Jo a pravidelně aktualizuj software peněženky.

Celkově bych řekl, že pokud to s NFT myslíš vážně, investice do hardwarové peněženky se vyplatí. Buď opatrný a dělej si vlastní průzkum.

153 slov
1.5 minut čtení
11. 2. 2024
Martin Adamec
Martin Adamec