Charts.cz/Fórum/Jaký je nejlepší čas na investování do ETF fondů?

Jaký je nejlepší čas na investování do ETF fondů?

Zajímalo by mě, jaký je vlastně nejlepší čas na investování do ETF fondů. Slyšel jsem, že timing trhu je důležitý, ale zároveň se říká, že je lepší pravidelně investovat, než se snažit trefit ideální chvíli. Mám pocit, že se v tom trochu ztrácím. Je lepší investovat hned, když mám volné prostředky, nebo bych měl čekat na nějakou konkrétní situaci na trhu? Jak to vlastně funguje, když se podívám na historické výkony ETF fondů? Existují nějaké měsíce nebo roční období, kdy je investování výhodnější? A co třeba krize nebo poklesy trhu - má smysl nakupovat právě v těchto obdobích, abych využil nižších cen? Jak to vidí ostatní investoři? Máte někdo zkušenosti s tím, co se osvědčilo? Kdy jste investovali vy a jaké faktory jste brali v úvahu? Rád bych slyšel různé názory a rady ohledně toho, jak plánovat investice do ETF tak, aby to bylo co nejefektivnější.

146 slov
1.5 minut čtení
31. 5. 2021
Tomáš Stehlík
Tomáš Stehlík

Pokud jde o investování do ETF, většina lidí se shodne na tom, že snažit se načasovat trh je hodně riskantní. Místo toho se doporučuje pravidelné investování, třeba každý měsíc, i když ceny kolísají. Je pravda, že historicky bývá výhodné nakupovat během poklesů trhu, protože můžeš získat akcie levněji. Ale to neznamená, že bys měl čekat na ideální chvíli. Důležitý je dlouhodobý horizont – investice do ETF mohou v průběhu času růst, takže i menší pravidelné vklady mohou přinést solidní výnosy. Někteří investoři se snaží sledovat sezónní trendy, ale není to vždy spolehlivé. Mnozí radí investovat hned, když máš peníze, a nečekat na "správný" moment, protože to můžeš zmeškat. V konečném důsledku je důležité mít jasnou strategii a být trpělivý.

119 slov
1.2 minut čtení
4. 6. 2024
Pavel Malík
Pavel Malík

Investování do ETF je fakt skvělá věc a hodně lidí se ptá na to, kdy je ten nejlepší čas. Osobně si myslím, že nejlepší je investovat pravidelně a nesnažit se trefit přesně ten správný moment. Trhy jsou nevyzpytatelné a čekání na ideální chvíli může skončit tím, že nakonec nebudeš investovat vůbec.

Co se týká historických výnosů, občas jsou měsíce jako leden nebo říjen lepší, ale obecně to moc neplatí – každý rok je jiný. Někdo říká, že poklesy trhu jsou skvělou příležitostí, abys nakoupil levněji. To může fungovat, pokud máš dostatečně dlouhý časový horizont a jsi připravený na volatilitu.

Osobně jsem začal investovat, když jsem měl nějaké volné peníze a prostě jsem to udělal. Žádné složité analýzy nebo čekání na „ideální“ příležitost. Klíčové je mít plán a dodržovat ho, i když trhy kolísají. Takže určitě doporučuji investovat hned, když máš prostředky, místo abys čekal na něco konkrétního.

147 slov
1.5 minut čtení
19. 8. 2024
Dominik Volf
Dominik Volf