Charts.cz/Fórum/Jaké ETF sektory se letos nejvíc vyplatí koupit?

Jaké ETF sektory se letos nejvíc vyplatí koupit?

Zajímalo by mě, které ETF sektory by mohly být letos nejlepší volbou pro investice. Vím, že je teď spousta různých trendů a věcí, co hýbou trhem, ale je těžké se v tom vyznat. Mého kamaráda výběr sektorů hodně zajímá a já bych rád věděl, jestli je někdo z vás schopen říct, které oblasti by mohly letos přinést nejlepší výnosy. Když sleduju novinky, tak vidím, že technologie a obnovitelné zdroje mají asi dost pozitivní výhled, ale zase jsem slyšel, že zdravotnictví a finance taky nevypadají špatně. Myslíte si, že je lepší vsadit na nějaké konkrétní sektory jako třeba biotechnologie nebo umělá inteligence? A co takhle ETF zaměřená na dividendy? Máte někdo zkušenosti s tím, jaký vliv má makroekonomická situace na tyto sektory? Jak se vlastně rozhodnout mezi různými ETF, když jich je tolik? Budu rád za jakékoli tipy nebo názory na to, jaké ETF sektory by mohly letos přinést solidní zisky. Díky moc!

152 slov
1.5 minut čtení
29. 7. 2024
Pavla Kříčková
Pavla Kříčková

Takže, já bych se zaměřil hlavně na technologie a obnovitelné zdroje. Vypadá to, že tyhle sektory mají fakt dobrý vyhlídky, hlavně s tou změnou klimatu a digitalizací. Biotechnologie taky není špatný, teď se hodně investuje do nových léků a technologií. Finance asi taky nezůstanou pozadu, ale tam to bude hodně záviset na úrokových sazbách a inflaci.

Pokud jde o ETF zaměřená na dividendy, to může být zajímavý krok, zvlášť v nejistých časech. Ty poskytujou pravidelný příjem a můžou vyvážit volatilitu trhu.

A co se týče makroekonomiky, jasně, ta má velkej vliv. Můžeš sledovat vývoj inflace, úrokové sazby nebo geopolitickou situaci. Je dobrý si zjistit, jak ETF reagují na různé ekonomické cykly.

Při výběru konkrétního ETF koukej na poplatky, výkon v minulosti a složení portfolia. Někdy je lepší vsadit na širší indexy než na úzce zaměřený fondy. Zkrátka je dobrý mít diverzifikaci a nevsázet vše na jeden sektor.

146 slov
1.5 minut čtení
10. 1. 2024
Helena Kovářová
Helena Kovářová

Sledování sektorů ETF je fakt klíčový, a letos to vypadá, že technologie a obnovitelné zdroje jedou na plný plyn. AI a biotechnologie taky mají hodně potenciálu, zvlášť když vidíš, jak rychle se to vyvíjí. Finance se zdají být stabilní, ale hodně záleží na úrokových sazbách a inflaci. Dividendy jsou fajn pro stabilní příjem, takže klidně zkus nějaké dividendové ETF, pokud chceš mírnější riziko.

Co se týče makroekonomiky, tak je dobrý sledovat inflaci a zaměstnanost – to může dost ovlivnit akciové trhy. Při vyběru mezi ETF radši koukni na výkonnost a náklady. Zkus si udělat malý průzkum na základě toho, co tě zajímá víc nebo co máš za cíle. Ať ti to vyjde!

112 slov
1.1 minut čtení
17. 12. 2024
Ondřej Baloun
Ondřej Baloun