Co všechno zahrnout do diverzifikovaného portfolia?
Diverzifikované portfolio je něco, co slyším pořád, ale nikdy jsem si nebyl úplně jistý, co všechno by mělo obsahovat. Mám základní znalosti o investicích, ale když přijde na to konkrétní, jsem dost zmatený. Je jasné, že chci snížit riziko a mít širší spektrum investic, ale jaké konkrétní aktivum bych měl zvážit? Myslím, že akcie jsou super, ale co jiné možnosti jako dluhopisy, nemovitosti nebo třeba komodity? A co kryptoměny a NFT? Jsou opravdu součástí diverzifikace, nebo je to spíš takové lákadlo? Jak bych měl rozdělit procenta mezi těmito různými třídami aktiv? Měl bych mít v portfoliu i nějaké alternativní investice a jak moc by měly být zastoupeny? Je lepší mít více menších investic, nebo se zaměřit na pár větších? A co regionální diversifikace? Měl bych investovat jen do domácího trhu nebo i do zahraničních trhů? Jaký je nejlepší způsob, jak sledovat výkonnost svého portfolia a upravit ho podle potřeby? Jak často bych měl přehodnocovat rozložení svých investic? Odpovědi na tyto otázky mi pomohou lépe pochopit základy diverzifikace a vytvořit portfolio, které bude odpovídat mým cílům a toleranci k riziku.