Charts.cz/Fórum/Jaké technologie stojí za decentralizovaným financováním?

Jaké technologie stojí za decentralizovaným financováním?

Zajímalo by mě, jaké konkrétní technologie vlastně pohánějí decentralizované financování. Vím, že blockchain je asi klíčový prvek, ale co dál? Jaké platformy nebo protokoly se používají pro smart kontrakty a jakým způsobem zajišťují bezpečnost a transparentnost transakcí? Slyšel jsem také o různých typech decentralizovaných aplikací, které fungují na různých blockchainech. Můžete mi přiblížit, jak fungují tyto dApps a co je třeba k jejich použití? Dále by mě zajímalo, co znamená pojem DeFi a jak se vlastně liší od tradičního financování. Jaké jsou výhody a nevýhody těchto technologií? A co třeba otázky jako škálovatelnost a rychlost transakcí – jak to v reálu funguje, když jde do tuhého? Jaké místní regulace ovlivňují rozvoj decentralizovaného financování v různých zemích? Odpověděli byste mi prosím na tyto otázky, abych si udělal lepší obrázek o tom, co všeho se tento trend týká?

136 slov
1.4 minut čtení
2. 2. 2025
Natálie Charvátová
Natálie Charvátová

Decentralizované financování, nebo DeFi, je vlastně takový nový způsob, jak lidé spravují peníze bez tradičních bank a institucí. Hlavní technologií je jasně blockchain, což je jako digitální kniha účetnictví, kde se vše zaznamenává a nikdo to nemůže upravit. Důležité protokoly pro smart kontrakty zahrnují Ethereum, Binance Smart Chain, a další. Tyhle smart kontrakty automaticky vykonávají transakce podle předem nastavených podmínek, což zajišťuje transparentnost a bezpečnost, protože všechno je veřejně dostupné na blockchainu.

DApps (decentralizované aplikace) jsou jako normální aplikace, ale běží na blockchainu. Na používání DApps obvykle potřebuješ kryptoměnovou peněženku jako MetaMask a nějaké tokeny pro transakce. DeFi se liší od tradičního financování tím, že eliminuje potřebu prostředníků – žádné banky, žádné poplatky za služby.

Výhody jsou rychlost, dostupnost a nižší náklady, ale má to i stinné stránky – například škálovatelnost a rychlost transakcí se může lišit podle zatížení sítě. Když je hodně lidí online, transakce se zpomalují nebo mohou být dražší. Regulace se liší podle země; v některých místech to mají rozvolněné, jinde už začínají přitvrzovat. Takže to je tak ve zkratce – DeFi má potenciál změnit finance, ale stále je tady spousta výzev.

183 slov
1.8 minut čtení
13. 7. 2024
Natálie Švecová
Natálie Švecová

Decentralizované financování, nebo DeFi, se opravdu točí kolem blockchainu, ale je tam víc. Na prvním místě jsou smart kontrakty, což jsou vlastně programy běžící na blockchainu, které automatizují transakce. Ethereum je nejznámější platforma pro jejich vývoj, ale i jiné jako Binance Smart Chain nebo Solana mají svoje ekosystémy. Tyto protokoly zajišťují transparentnost tím, že všechny transakce jsou veřejné a viditelné pro všechny uživatele.

DApps (decentralizované aplikace) používají smart kontrakty a uživatelé je mohou provozovat bez potřeby centrální autority. K jejich použití obvykle potřebujete kryptoměnovou peněženku jako MetaMask a nějaké peníze v kryptoměně na pokrytí poplatků za transakce.

DeFi se liší od tradičního financování tím, že eliminuje prostředníky jako banky a umožňuje přímé peer-to-peer interakce. Mezi výhody patří nižší náklady a větší přístupnost, ale nevýhody zahrnují riziko ztráty prostředků při chybách v kódu a slabou regulaci, což může vést k podvodům.

Co se týče škálovatelnosti a rychlosti, Ethereum zažívá problémy s vysokými poplatky během vytížení sítě, ale novější blockchainy jako Solana to řeší lépe. Regulace se liší stát od státu, některé země DeFi podporují, jiné ho zakazují nebo zpřísňují pravidla. Takže je dobré sledovat místní legislativu.

183 slov
1.8 minut čtení
22. 8. 2024
Radka Klímová
Radka Klímová