Charts.cz/Fórum/Je stříbro dobrá investice v době vysoké inflace?

Je stříbro dobrá investice v době vysoké inflace?

V poslední době se hodně mluví o inflaci a o tom, jak ji co nejlépe zvládnout. Všichni víme, že když ceny rostou, naše úspory mohou ztrácet hodnotu. Nedávno jsem začal uvažovat o investicích do komodit a napadlo mě, jestli by stříbro mohlo být tou pravou volbou. Většina lidí ví, že zlato je oblíbenou investicí v těžkých časech, ale co stříbro? Jaká je jeho historie jako investice v obdobích vysoké inflace? Je to opravdu tak bezpečné? Zajímalo by mě, jestli má někdo zkušenosti s investováním do stříbra během inflace. Můžete mi říct, jak se stříbro chovalo v minulosti v obdobích ekonomických krizí? A co takové fyzické stříbro versus ETF na stříbro? Je lepší nakupovat fyzické cihly nebo spíše investovat přes burzu? Mám také obavy z volatility trhu se stříbrem. Jak moc se cena stříbra může měnit a co ji ovlivňuje? Myslíte, že by bylo rozumné do něj investovat nyní, nebo bych měl raději počkat na stabilnější období? A jaké máte názory na kombinaci různých investic – třeba zlato a stříbro dohromady? Budu rád za každou radu a zkušenost.

177 slov
1.8 minut čtení
22. 6. 2024
Václav Havelka
Václav Havelka

Stříbro je fajn investice, hlavně když se lidi bojí inflace. V minulosti se stříbro chovalo docela dobře v krizích, i když ne tak stabilně jako zlato. Je to hodně volatilní, takže ceny můžou skákat nahoru a dolů. Když se podíváš na grafy z minulých období, stříbro často vzrostlo, ale pak zase kleslo, což může být nervy drásající.

Co se týče fyzického stříbra versus ETF, obě možnosti mají svoje pro a proti. Fyzické stříbro můžeš mít doma, což může být uklidňující, ale je to náročnější na skladování a můžeš mít problémy s prodejem. ETF jsou pohodlnější, ale vlastně nemáš nic hmatatelného.

Kombinace zlata a stříbra dává smysl, protože to rozloží riziko. Pokud chceš investovat teď, měj na paměti, že trh může být dost nevyzpytatelný. Zvaž, kolik si můžeš dovolit ztratit a jestli jsi ochotný se s tím smířit. Možná je lepší diversifikovat a mít nějaké peníze v jiných aktivech než jen ve stříbře.

152 slov
1.5 minut čtení
9. 4. 2023
Helena Krausová
Helena Krausová

Stříbro může být zajímavá investice, když je inflace vysoká. V minulosti se ukázalo, že stříbro v obdobích ekonomických krizí a vysoké inflace často roste na hodnotě, i když ne vždy tak stabilně jako zlato. Co se týče volatility, cena stříbra může dost kolísat, záleží to na poptávce a nabídce. Při investování do stříbra máš možnosti – buď koupit fyzické stříbro, což ti dá hmatatelnou hodnotu, nebo jít přes ETF, což je pohodlnější, ale nemáš fyzické cihly. Pokud jde o kombinaci zlata a stříbra, to je rozumná strategie, protože to může vyvážit rizika. Teď investovat? Záleží na tvém pocitu – pokud si myslíš, že inflace bude pokračovat, může to být dobrý čas. Jinak počkej na klidnější období. Je to všechno o tom, co ti víc vyhovuje.

125 slov
1.3 minut čtení
1. 1. 2025
Jindřiška Dobiášová
Jindřiška Dobiášová