Jak se těží kryptoměny a jak to ovlivňuje daně?
Zajímalo by mě, jak přesně probíhá těžení kryptoměn. Jaké technologie se k tomu používají a co všechno je potřeba mít, aby se dalo začít? Je to něco, co může dělat každý doma, nebo to vyžaduje speciální vybavení a znalosti? A co se týče nákladů na těžení, jak to vypadá s elektřinou a dalšími výdaji? Je to finančně výhodné, nebo spíš doplácím víc, než kolik vydělám?
A pak je tu ta druhá část otázky - jakým způsobem těžba kryptoměn ovlivňuje daně? Pokud vytěžím nějaké bitcoiny, musím z toho platit daně? Jaké jsou legislativní požadavky v této oblasti a jak se liší v různých zemích? Co když prodám kryptoměny, které jsem vytěžil – platím daně na základě tržní hodnoty v době prodeje nebo podle nákladů na těžení? A co když kryptoměnu držím dlouhodobě? Mám nějaké daňové povinnosti i v tom případě? Dostanu se do problémů, pokud to nebudu hlásit?
Chtěl bych slyšet názory a zkušenosti lidí, kteří se do toho už pustili. Je to složité, nebo se dají najít nějaké jednoduché tipy pro začátečníky? Jaké chyby lidé dělají při těžení a placení daní z kryptoměn? Uvítal bych rady od těch, kteří už mají nějaké praktické zkušenosti. Děkuju!