Charts.cz/Fórum/Jak mi diverzifikace pomůže snížit riziko v portfoliu?

Jak mi diverzifikace pomůže snížit riziko v portfoliu?

Zajímalo by mě, jak vlastně funguje ta diverzifikace a proč je tak důležitá pro investování. Četla jsem, že když si rozložím investice do různých aktiv, jako jsou akcie, dluhopisy, nemovitosti nebo třeba kryptoměny, tak tím můžu snížit risk. Jak přesně to funguje v praxi? Mám pocit, že když investuji jen do jednoho typu aktiva a to se nějakým způsobem propadne, moje portfolio dostane velký zásah a já přijdu o hodně peněz. Ale když bych měla více různých investic, tak by to mělo být lepší, ne? Co když třeba jedna akcie nebo sektor klesne, ale jiná část portfolia poroste? Jaké konkrétní příklady můžete uvést, aby bylo jasné, jak moc to může pomoci? A co když se například rozhodnu investovat do kryptoměn – je to riskantní a měla bych mít i něco stabilnějšího vedle toho? Mám pocit, že bych chtěla mít víc informací o tom, jak správně diverzifikovat a jestli se třeba vyplatí mít i nějaké alternativní investice jako NFT nebo umění. Jaký máte na to názor? Jak mi tedy diverzifikace může pomoci snížit riziko v mém portfoliu?

176 slov
1.8 minut čtení
21. 5. 2024
Aleš Jirka
Aleš Jirka

Diverzifikace je fakt důležitá, protože ti pomůže rozložit riziko mezi různá aktiva. Když investuješ do více typů investic, tak to může fungovat tak, že když jedna část portfolia klesne (třeba akcie v určitém sektoru), tak jiná část může růst (např. dluhopisy nebo nemovitosti). Tak se ti sníží dopad ztrát na celkovou hodnotu portfolia.

Představ si to jako rozložení vajec do více košíků. Když spadne jeden košík, pořád máš vajíčka v těch ostatních. Když investuješ jen do jednoho typu aktiva a to se propadne, můžeš na tom hodně prodělat. Například v roce 2020, během pandemie, akcie hodně klesly, ale třeba zlato nebo některé nemovitosti si vedly dobře.

Co se týče kryptoměn, tak ty jsou fakt hodně volatilní a mohou ti přinést rychlé zisky, ale taky velké ztráty. Proto je dobré mít něco stabilnějšího vedle toho – třeba akcie velkých firem nebo dluhopisy. A co se týče alternativních investic jako NFT nebo umění, to už je větší gamble. Může ti to přinést zisk, ale taky můžeš skončit s ničím.

Takže shrnuto: diverzifikuj! Investuj do různých sektorů a typů aktiv – akcie, dluhopisy, nemovitosti a klidně i nějaké alternativy. To ti pomůže udržet portfolio stabilnější i v turbulentních časech.

196 slov
2 minut čtení
19. 1. 2025
Markéta Pechová
Markéta Pechová

Diverzifikace je vlastně způsob, jak si rozložit riziko v portfoliu. Když investuješ do různých typů aktiv, jako jsou akcie, dluhopisy nebo nemovitosti, tak když jedno aktivum klesne, ostatní můžou zůstat stabilní nebo dokonce růst. Tím pádem si chráníš svoje peníze před velkýma ztrátama. Například, když investuješ jen do technologických akcií a ten sektor padne kvůli nějaké krizi, tvoje portfolio to schytá hodně. Ale pokud máš i dluhopisy a nemovitosti, tak to může vyvážit ztrátu z akcií.

Kryptoměny jsou sice teď populární, ale jsou hodně volatilní. Takže mít část portfolia v kryptu je riskantní, ale pokud vedle toho držíš stabilnější investice jako dluhopisy nebo ETF, tak se ti to může vyplatit. A co se týče alternativních investic jako NFT nebo umění – to může být fajn doplněk pro diverzifikaci, ale měly by tvořit menší část tvého portfolia. Celkově platí: čím víc různých investic máš, tím menší riziko neseš.

146 slov
1.5 minut čtení
24. 1. 2025
Adéla Píchová
Adéla Píchová