Charts.cz/Fórum/Co znamenají indikátory jako RSI a MACD pro růst akcií?

Co znamenají indikátory jako RSI a MACD pro růst akcií?

Zajímalo by mě, jak přesně fungují indikátory jako RSI a MACD a co vlastně znamenají pro to, jak rostou akcie. Četl jsem, že RSI pomáhá určit, zda je akcie překoupená nebo přeprodaná, ale nejsem si jistý, jak to ovlivňuje rozhodování investorů. Jaké má konkrétní hodnoty, na které bych se měl zaměřit? A co se týče MACD, slyšel jsem, že to ukazuje na moment a trend v ceně akcií, ale jak to přesně funguje v praxi? Kdy je nejlepší využít tyto indikátory při obchodování? Můžou mi skutečně pomoci předvídat růst akcií, nebo jsou spíš jen jedním z mnoha nástrojů, které by měl investor brát v úvahu? Jaké jsou vaše zkušenosti s těmito indikátory a co jste se naučili při jejich používání? Rád bych slyšel názory těch, co mají více zkušeností s technickou analýzou a investováním. Děkuji!

135 slov
1.4 minut čtení
28. 4. 2024
Petr Šťastný
Petr Šťastný

Indikátory jako RSI (Relative Strength Index) a MACD (Moving Average Convergence Divergence) jsou fakt užitečný nástroje při technické analýze. RSI ti ukazuje, jestli je akcie překoupená nebo přeprodaná, což je důležité, protože pokud je RSI nad 70, akcie je dost možná překoupená a mohla by klesnout. Naopak pod 30 je přeprodaná a může se chystat na růst. Tyhle hodnoty jsou takové zlaté hranice, na který bys měl koukat.

MACD funguje jako oscilátor, který ti ukazuje moment a trend. Sleduje dvě klouzavé průměry a když se ta rychlejší přetne s pomalejší, můžeš vidět signál pro nákup nebo prodej. Když je MACD nad nulou, znamená to, že trend je vzestupný, takže dobrý čas na koupi.

Co se týče využití, doporučuji sledovat tyto indikátory spíš v kontextu s dalšími faktory, jako jsou fundamentální analýzy nebo zprávy o společnosti. V kombinaci ti to pomůže lépe odhadnout pohyb akcií. Já osobně jsem zjistil, že se hodí používat tyhle indikátory hlavně při short-term obchodování, protože v dlouhodobém horizontu může být víc nejasností. Takže jo, určitě ti můžou pomoct, ale neber to jako jediný zdroj informací.

177 slov
1.8 minut čtení
6. 1. 2025
Jarmila Macková
Jarmila Macková

Takže k těm indikátorům. RSI (Relative Strength Index) je fakt užitečnej nástroj, co ukazuje, jestli je akcie překoupená nebo přeprodaná. V podstatě, když je RSI nad 70, tak to většinou znamená, že akcie je překoupená a mohla by klesnout. Když je pod 30, tak je přeprodaná a teoreticky by mohla růst. To ale neznamená, že to tak vždycky bude, spíš je to signál pro investory, aby byli opatrní nebo naopak vstoupili do trhu.

MACD (Moving Average Convergence Divergence) ti zase dává info o momentu a trendech. Sleduje dvě klouzavé průměry a když se ta kratší dostane nad delší, to je obvykle bullish signál (růst), a když naopak, tak to může znamenat bearish trend (pokles). Je dobrý koukat i na histogram MACD, co ti ukazuje sílu toho trendu.

Obecně platí, že bys neměl spoléhat jen na tyhle indikátory. Měly by být součástí širší strategie a technické analýzy. Mnoho traderů je používá v kombinaci s dalšími nástroji a zprávami ze světa. Mě osobně tyto indikátory pomohly rozhodovat lépe, ale musel jsem se naučit rozumět tomu, co mi říkají v kontextu trhu.

Takže jasně, můžou ti pomoct předvídat růst akcií, ale nikdy to není zaručený – vždycky měj na paměti i další faktory.

199 slov
2 minut čtení
21. 7. 2023
Božena Hradilová
Božena Hradilová