Charts.cz/Fórum/Co jsou to NFT a jak na nich můžu vydělat?

Co jsou to NFT a jak na nich můžu vydělat?

Slyšel jsem o NFT, ale moc tomu nerozumím. Co to vlastně je? Je to něco jako kryptoměna nebo zcela něco jiného? Zajímalo by mě, proč jsou NFT tak populární a proč se o nich teď tolik mluví, zvlášť když vidím, že se prodávají za ohromné částky. Jaký je vlastně ten princip, na kterém fungují? Můžu si například vytvořit své vlastní NFT, nebo potřebuju nějaké speciální dovednosti? Taky by mě zajímalo, jak se určuje hodnota těchto digitálních aktiv. Je to jen o tom, kolik někdo zaplatí, nebo existují nějaké další faktory, které ovlivňují cenu? A co se týče investování do NFT, jak na tom můžu vydělat? Je to spíše riskantní záležitost, nebo se tomu dá věřit jako slušnému zdroji příjmu? Jaká jsou rizika a na co bych si měl dát pozor? Mohli byste mi poradit, jak začít a na co si dát pozor při nákupu nebo prodeji těchto tokenů? Jaké platformy jsou nejlepší pro obchodování s NFT a jak poznám, že investuju do něčeho hodnotného? Doufám, že mi pomůžete udělat si jasno v tomhle zajímavém světě digitálních aktiv.

177 slov
1.8 minut čtení
18. 12. 2024
Jindřich Duchoň
Jindřich Duchoň

NFT, nebo nefungibilní tokeny, jsou digitální aktiva, která reprezentují vlastnictví nějakého unikátního objektu nebo díla. Na rozdíl od kryptoměn jako Bitcoin, který je zaměnitelný, každý NFT je jedinečný a nelze ho zaměnit za jiný. To dává NFT hodnotu, zvlášť pokud jde o umění, hudbu, videa nebo dokonce virtuální pozemky.

Proč jsou tak populární? Lidi chtějí vlastnit něco unikátního a umělci dostávají možnost prodávat své dílo přímo fanouškům. Taky se to stalo trendem na sociálních sítích a celebritám se to líbí.

Můžeš si vytvořit vlastní NFT, potřebuješ ale znalosti o blockchainu a nějakou platformu jako OpenSea nebo Rarible. Hodnota NFT se určuje podle poptávky a nabídky - pokud někdo zaplatí hodně, stane se to referenčním bodem pro ostatní.

Investování do NFT může být riskantní, protože trh je dost volatilní a ceny se mohou hodně měnit. Doporučuji se podívat na to, co nakupuješ - sleduj trendy, důvěryhodnost umělců a komunitu kolem projektu. Důležité je mít rozumný plán a neinvestovat víc, než jsi ochoten ztratit.

Pokud chceš začít, nejprve si prostuduj různé platformy na obchodování s NFT a zjisti, co se aktuálně prodává. Sleduj i komunity na sociálních sítích, kde se hodně diskutuje o nových trendech v tomto prostoru.

196 slov
2 minut čtení
4. 3. 2024
Eliška Dvořáčková
Eliška Dvořáčková

NFT neboli nezaměnitelné tokeny jsou digitální aktiva, která představují vlastnictví něčeho unikátního, obvykle v digitální podobě. Může to být umění, hudba, videa nebo dokonce i meme. Na rozdíl od kryptoměn jako Bitcoin, které jsou vzájemně zaměnitelné a tudíž zastupitelné, NFT jsou jedinečné a každé má svůj vlastní identifikátor.

Populární jsou hlavně proto, že umožňují umělcům a tvůrcům monetizovat svou tvorbu způsobem, který byl dříve složitější. Můžeš si vytvořit vlastní NFT docela snadno - potřebuješ jen nějakou digitální práci a účet na platformě jako OpenSea nebo Rarible. Žádné speciální dovednosti nejsou nutné, ale trochu technického cítění je fajn.

Hodnota NFT se určuje podle poptávky. Pokud je něco velmi žádané nebo má určité jméno za sebou, cena může vyletět. Ale to neznamená, že každé NFT bude mít vysokou hodnotu. Je to dost riskantní investice - musíš si dávat pozor na trendy a co je právě populární. Když kupuješ NFT, měl bys se podívat na historii prodeje, kdo je autor a jakou má reputaci.

Nejlepší platformy pro obchodování s NFT jsou třeba Ethereum-based tržiště jako OpenSea nebo Foundation. Při nákupu si dej pozor na poplatky za gas (transakční poplatky na blockchainu), které můžou být dost vysoké. S investováním do NFT můžeš vydělat, ale je to spíš spekulativní hra, takže se připrav na možnost ztráty.

209 slov
2.1 minut čtení
26. 6. 2024
Eduard Hájek
Eduard Hájek