Charts.cz/Fórum/Jak můžu začít investovat do DeFi, když s tím nemám žádné zkušenosti?

Jak můžu začít investovat do DeFi, když s tím nemám žádné zkušenosti?

Zdravím všechny, mám na vás dotaz ohledně investování do DeFi. V poslední době jsem slyšel hodně o decentralizovaných financích a jak mohou být skvělou příležitostí pro investice, ale osobně nemám žádné zkušenosti a nevím, kde začít. Můžete mi prosím poradit, jak se do toho pustit? Myslím si, že bych měl začít tím, že se trochu vzdělám o tom, co to vlastně DeFi je a jaké jsou jeho výhody oproti tradičním financím. Ale kde najdu spolehlivé informace? Kolik peněz bych měl investovat na začátku? Je lepší začít s nějakými menšími projekty nebo rovnou do něčeho většího? A co je vlastně potřeba mít připravené, než se do toho pustím? Které platformy jsou nejvíce doporučované pro nováčky? Taky jsem slyšel o různých rizicích, takže bych rád věděl, na co si dát pozor a jak se chránit před ztrátami. Předem díky za vaše rady a pomoc! Každý tip nebo zkušenost bude určitě užitečná.

149 slov
1.5 minut čtení
29. 4. 2023
Blanka Benešová
Blanka Benešová

Je fajn, že se chceš do DeFi pustit. Určitě začni tím, že si nastuduješ základy – prostě si vygoogli články o tom, co DeFi je, jak fungují smart kontrakty a co jsou různý protokoly jako Uniswap nebo Aave. Na YouTube je spousta videí, která to vysvětlují jednoduše.

Na začátek bych doporučil investovat jen menší částku, třeba tak 100–200 dolarů, abys zjistil, jak to celé funguje a mohl se trochu ohmatat. Můžeš zkusit i staking nebo yield farming, ale dej pozor na poplatky za transakce, ty dokážou dost zkomplikovat věci.

Co se týče platforem – zkuz si třeba MetaMask jako peněženku a pak se podívej na nějaké známé DEXy (decentralizované burzy) nebo lendovací platformy. Ale hodně si dej pozor na rizika, co se týká podvodů nebo ztrát způsobených volatility trhu. Vždycky je dobrý mít nějaké záložní plány a neinvestovat víc, než si můžeš dovolit ztratit. Zkrátka – pomalu a s rozmyslem.

148 slov
1.5 minut čtení
25. 1. 2024
Nikola Havlíčková
Nikola Havlíčková

Jasně, rozumím ti. DeFi je teď hodně v kurzu, ale je to fakt složitý, když s tím nemáš zkušenosti. Takže jo, vzdělání je první krok. Zkus hledat články na CoinDesk nebo Medium, tam najdeš spoustu informací o tom, co DeFi je a jak funguje. YouTube má taky dobrý videa pro začátečníky.

Pokud jde o investice, doporučuji začít s menšíma částkama. Třeba pár stovek dolarů. DeFi může být dost rizikový, takže je lepší neinvestovat všechno hned. A co se projektů týče, klidně začni s těma známějšíma jako Uniswap nebo Aave, než půjdeš do nějakých nových a méně ověřených projektů.

Budeš potřebovat peněženku jako MetaMask, to je základ. A pak si dej pozor na skimming a phishing – vždycky kontroluj odkazy a nesdílej svoje klíče. Před investicí se podívej na komunitu okolo projektu, na Redditu nebo Discordu se dozvíš hodně.

A hlavně – nikdy neinvestuj víc, než si můžeš dovolit ztratit! Tak hodně štěstí!

149 slov
1.5 minut čtení
12. 2. 2022
Simona Ševčíková
Simona Ševčíková