Charts.cz/Fórum/Jak začít investovat do nemovitostí v roce 2025?

Jak začít investovat do nemovitostí v roce 2025?

V poslední době hodně přemýšlím o investicích do nemovitostí a nevím, jak na to. Rok 2025 se blíží a cítím, že je ten správný čas začít. Ale kde vlastně začít? Mám nějaké peníze, ale nejsem si jistý, jestli je lepší investovat do bytů, domů nebo komerčních prostor. Jaký typ nemovitosti by byl v roce 2025 nejvýhodnější? Zajímá mě také, jaké jsou aktuální trendy na trhu s nemovitostmi a co bych měl sledovat. Jaký je nejlepší způsob, jak najít dobrou nabídku? Mám se obrátit na realitní kancelář, nebo zkusit hledat sám? A co říkáte na financování? Měl bych si vzít hypotéku, nebo raději investovat jen s vlastními prostředky? Jaké jsou rizika spojená s investováním do nemovitostí a jak je mohu minimalizovat? Také mě zajímá, jestli je dobré investovat do nemovitostí v oblasti, kde žiji, nebo by bylo lepší podívat se na jiné lokality. Dále jsem slyšel něco o pasivním příjmu z pronájmu – to mě velmi láká, ale nevím, jak to funguje v praxi. Měli byste nějaké tipy pro nováčka jako jsem já? Kolik času bych měl očekávat, že budu muset věnovat správě nemovitosti? A co daně a další poplatky – na co si dát pozor? Je toho tolik k zamyšlení a já bych chtěl zjistit co nejvíc informací než udělám první krok. Děkuju za jakékoli rady!

216 slov
2.2 minut čtení
7. 1. 2022
Tomáš Stehlík
Tomáš Stehlík

Pokud chceš začít investovat do nemovitostí, tak první věc je zjistit si, co vlastně chceš. Byty, domy nebo komerční prostory? Každý typ má svoje výhody a nevýhody. Byty bývají fajn na pronájem, ale taky je hodně konkurence. Domy jsou většinou dražší, ale můžeš mít víc soukromí a využití. Komerční prostory jsou super, pokud najdeš dobrou lokalitu a nájemce, ale tam může být větší riziko prázdných prostor.

Rok 2025 bude asi zajímavý, sleduj růst cen a trendy v lokalitě, kde chceš investovat. Určitě se podívej na trh, co se teď děje a co si lidé hodně kupují. Na hledání dobrých nabídek můžeš zkusit realitky, ale i portály jako Sreality nebo Bezrealitky – obojí má svoje plusy.

Co se financování týče, hypotéka může být rozumná volba, ale počítej s tím, že pak budeš mít měsíční splátky. Kdybys měl dost vlastních peněz, tak to může být méně stresující. Rizika? No, měj na paměti možné propady trhu a náklady na údržbu nemovitosti.

Investice v místě bydliště má svoje plusy – znáš okolí a víš, co si lidi chtějí pronajmout. Ale nezapomeň na jiné lokality, kde je třeba lepší potenciál růstu.

A pasivní příjem z pronájmu? To je skvělý cíl! Ale počítej s tím, že správa nemovitosti nějaký čas zabere. Můžeš zvážit i správu přes firmu. Co se daní týče, dej si pozor na příjmy z pronájmu a případné výdaje spojené s údržbou.

Celkově si všechno dobře promysli a neváhej se ptát zkušenějších lidí nebo hledat informace online.

239 slov
2.4 minut čtení
18. 12. 2024
Marie Matoušková
Marie Matoušková

Investování do nemovitostí může být super způsob, jak si zajistit pasivní příjem, ale chce to trochu plánování. Když začínáš v roce 2025, měl bys sledovat trendy na trhu – třeba ceny nemovitostí a pronájmy se hodně mění. Co se týče typů nemovitostí, byty můžou být fajn pro začátek, protože jsou obvykle dostupnější a poptávka po nich v městech bývá stabilní. Ale pokud máš víc peněz, můžeš kouknout i na komerční prostory – tam je potenciální výnos větší.

Hledání dobrých nabídek se dá dělat přes realitky, ale zkus se podívat i na online portály nebo různé aukce. Hypotéka je často dobrá volba, protože ti umožní investovat víc, než kolik máš naspořeno. Jen si dej pozor na úrokové sazby a splátky. Rizika? No, můžeš mít prázdnou nemovitost, špatného nájemníka nebo problémy s údržbou. Minimální to jde třeba skrze důkladný průzkum a vetší rezervu na nečekané výdaje.

Pokud jde o lokalitu, investice tam, kde žiješ, může mít výhody – znáš trh a víš, co se tam děje. Ale někdy jsou zajímavější příležitosti jinde. Co se správy nemovitosti týče, záleží na tom, kolik času tomu chceš věnovat; správa může zabrat dost času. A daně? Ty můžeš hodně ovlivnit zisk, takže si zjisti, co všechno musíš platit – daň z příjmu z pronájmu, poplatky za správu atd. Celkově to chce trpělivost a pečlivé plánování.

217 slov
2.2 minut čtení
17. 12. 2024
Simona Bláhová
Simona Bláhová