Charts.cz/Fórum/Jak rozložit investice mezi akcie a kryptoměny, abych minimalizoval riziko?

Jak rozložit investice mezi akcie a kryptoměny, abych minimalizoval riziko?

Zdravím všechny, potřeboval bych radu ohledně investic. V poslední době se hodně mluví o akciích a kryptoměnách, a já bych chtěl začít investovat, ale nevím, jak to správně rozložit, aby se minimalizovalo riziko. Zajímalo by mě, kolik procent z celkového portfolia bych měl dát do akcií a kolik do kryptoměn. Je lepší držet se více akcií, nebo jejich poměr snížit ve prospěch kryptoměn? Také jsem slyšel, že kryptoměny mohou být dost volatilní, což mě trochu děsí, protože nechci přijít o peníze. Jaké jsou nejlepší strategie pro diverzifikaci? Mám se zaměřit na stabilní akcie a pak přidat nějaké rizikovější kryptoměny? Nebo by bylo lepší investovat do nějakých fondů, které už mají rozložení investic udělané za mě? A co třeba pravidelné investování postupně místo jednorázového vkladu? To může pomoci s vyrovnáváním rizika? Chci se vyhnout tomu, abych udělal chyby, které by mě mohly stát hodně peněz. Jak tedy najít tu správnou rovnováhu mezi akciemi a kryptoměnami?

154 slov
1.5 minut čtení
13. 10. 2022
Marek Dubský
Marek Dubský

Když chceš minimalizovat riziko, tak je dobrý mít nějakou strategii. Většina lidí radí rozložit investice tak, aby třeba 70-80% šlo do akcií a zbytek do kryptoměn. Akcie jsou obecně stabilnější, takže se na ně můžeš spolehnout víc. Můžeš si vybrat stabilní akcie, jako jsou velké firmy s dobrou historií, a pak k nim přihodit pár kryptoměn. Třeba Bitcoin a Ethereum, ty jsou relativně známější a měly by být míň riskantní než nějaké nové altcoiny.

Pravidelné investování je fajn způsob, jak vyrovnat riziko. Místo toho, abys všechno hodil najednou, radši investuj menší částky každý měsíc. To ti pomůže vyhnout se situaci, kdy investuješ na vrcholu trhu a pak se jen díváš, jak tvoje investice klesají.

Fondy můžou být dobrá volba, pokud nemáš čas nebo chuť se tomu věnovat pořádně. Mají už rozložené investice a ty to jen sleduješ. Hlavně si dej pozor na poplatky u těch fondů, to může pěkně snížit tvůj výnos.

Celkově je důležitý mít plán a nepanikařit, když trhy skáčou. Snaž se být trpělivý a dlouhodobě myslet. Blbý rozhodnutí můžeš udělat v emocích, tak si dej pozor.

176 slov
1.8 minut čtení
21. 12. 2023
Patrik Pospíšil
Patrik Pospíšil

Takže, co se týče rozložení investic mezi akcie a kryptoměny, tak to fakt záleží na tvé toleranci k riziku. Pokud jsi opatrnější typ, doporučil bych třeba tak 70 % do akcií a 30 % do kryptoměn. Akcie obecně bývají stabilnější, i když ani tam není nic jistého. Kryptoměny mají obrovskou volatilitu, což znamená, že můžeš rychle přijít o prachy, ale taky hodně vydělat.

Diverzifikace je klíčová, takže pokud se rozhodneš investovat do kryptoměn, zkus vybrat pár různých projektů místo toho, abys dal všechno do jednoho. Můžeš se zaměřit na stabilní altcoiny nebo nějaké známější jako Bitcoin a Ethereum. A jo, investice do fondů může být dobrý nápad, protože ti to ušetří starosti s vybíráním jednotlivých akcií nebo kryptoměn.

Pravidelné investování je super strategie. Když budeš investovat menší částky čas od času (tzv. dollar-cost averaging), můžeš vyrovnat ty výkyvy cen. Takže místo toho, abys vrazil všechny peníze najednou, můžeš to rozložit třeba na měsíční vklady.

Jasně, je dobrý být opatrný a snažit se minimalizovat riziko, ale nesmíš zapomínat na to, že žádná investice není bez rizika. Důležité je mít plán a dodržovat ho.

179 slov
1.8 minut čtení
18. 12. 2024
Emil Šrámek
Emil Šrámek