Charts.cz/Fórum/Zlato - fyzické vlastnictví vs. ETF, co je lepší?

Zlato - fyzické vlastnictví vs. ETF, co je lepší?

Když přemýšlím o investicích do zlata, mám dilema. Zvažuju, jestli je lepší mít zlato fyzicky uložené doma nebo investovat do zlata prostřednictvím ETF. Mám obavy ohledně bezpečnosti a skladování fyzického zlata, na druhou stranu nevím, jestli je investice přes ETF tak výhodná, jak se říká. Jaké jsou vlastně hlavní výhody a nevýhody každého z těchto přístupů? Co když se trh s ETF nějakým způsobem otřese? Bude mít fyzické zlato pak větší hodnotu? A co daně? Když prodávám zlato z ETF, platím něco jiného než při prodeji fyzického zlata? Jak to funguje s poplatky? Hlavně bych chtěl vědět, co by pro mě mohla znamenat volatilita trhu a jestli je lepší mít něco hmatatelného nebo se spolehnout na elektronické investice. Slyšel jsem různé názory a teď jsem ještě více zmatený. Jaké máte zkušenosti s těmito formami investic? Co byste doporučili někomu, kdo teprve začíná a chce si zajistit nějakou tu finanční stabilitu do budoucna?

152 slov
1.5 minut čtení
19. 11. 2024
Kristýna Machačová
Kristýna Machačová

Když to shrnu, každý způsob má svoje pro a proti. Fyzické zlato je skvělý, protože máš něco hmatatelného, co si můžeš osahat. Ale pak je tu to skladování, bezpečnost a pojištění – to vše může stát peníze a nervy. Když to máš doma, tak těžko říct, jak bys ho ochránil, když by došlo na lámání chleba.

Na druhé straně ETF je mnohem pohodlnější. Můžeš snadno obchodovat, máš likviditu a ve většině případů nižší poplatky než u fyzického zlata. Ale samozřejmě, když se trh otřese, tak riskuješ, že ztratíš víc než jen hodnotu zlata, protože ETF může spadnout i kvůli nějakým problémům na trhu.

Co se týče daní, většinou platíš stejně za fyzické zlato jako za ETF při prodeji, ale mohlo by tam být pár nuancí v závislosti na tvém bydlišti a jak dlouho to držíš.

Celkově bych řekl, pokud jsi začátečník a chceš mít nějakou stabilitu, možná zkusit kombinaci obojího. Mít trochu fyzického zlata pro pocit a investici do ETF pro flexibilitu. Rozhodně je dobrý mít alespoň trošku rozložené riziko.

171 slov
1.7 minut čtení
7. 2. 2025
Šárka Svobodová
Šárka Svobodová

No, to je fakt těžká otázka. Záleží na tom, co od investice očekáváš. Fyzické zlato má tu výhodu, že ho můžeš mít doma a cítíš se bezpečně, když víš, že něco opravdového vlastníš. Můžeš ho vzít do ruky a v případě krize je to něco, co má hodnotu. Ale zase to chce místo na skladování a máš strach o bezpečnost – co kdyby ti to někdo ukradl?

Na druhou stranu ETF je pohodlnější. Nemusíš řešit skladování a můžeš snadno obchodovat. Ale když trh spadne nebo se s ETF něco stane, tak si na tom můžeš docela špatně. Fyzické zlato ti asi vždycky nějakou hodnotu udrží.

Když prodáváš zlato z ETF, máš daně jako u běžného investování, ale s fyzickým zlatem je to trochu jinak – tam se platí daň z příjmů, ale ne vždycky a záleží na tom, co děláš. Poplatky za ETF bývají nízké, ale když nakupuješ fyzické zlato, tak jsou tam náklady na ražení a dopravu.

Volatilita trhu může ovlivnit oboje, ale když máš fyzické zlato, máš něco hmatatelného. Pokud chceš mít pro začátek stabilitu a není ti proti srsti mít zlato doma, tak bych šel do fyzického zlata. Ale pokud jsi spíš na komfortní investice a nechceš řešit skladování, tak ETF může být fajn volba.

207 slov
2.1 minut čtení
10. 1. 2025
Šárka Machačová
Šárka Machačová