Charts.cz/Fórum/Jak můžu začít investovat do zlata a stříbra?

Jak můžu začít investovat do zlata a stříbra?

Zajímá mě, jak vlastně začít investovat do zlata a stříbra. Slyšel jsem, že jsou to skvělé alternativy k akciím a dalším tradičním investicím, ale vůbec nevím, kde začít. Potřebuju nějaké základní informace o tom, jak funguje trh se zlatem a stříbrem. Jaké jsou nejlepší způsoby, jak nakupovat tyto drahé kovy? Měl bych kupovat fyzické zlato a stříbro nebo spíš investovat do ETF, které je sledují? Je lepší najít místního prodejce, nebo se raději podívat na online burzy? A co bezpečnost? Jak vlastně uchovávat zlato a stříbro, abych se nebál o jejich ztrátu nebo krádež? Co se týče ceny, jak poznám, že kupuji za dobrou cenu? Četl jsem něco o poplatcích a maržích, jak to všechno funguje? Taky by mě zajímalo, jestli bych měl mít nějakou strategii ohledně toho, kolik peněz bych měl do těchto kovů investovat. Vím, že zlato a stříbro mohou být skvělou ochranou proti inflaci a ekonomickým turbulencím, ale jak to vyhodnotit? Jaké jsou rizika spojená s investováním do těchto komodit? Snad mi někdo poradí s těmito otázkami a dá mi nějaké tipy na začátek.

177 slov
1.8 minut čtení
5. 11. 2023
Stanislav Janda
Stanislav Janda

Investování do zlata a stříbra je fajn způsob, jak diverzifikovat portfolio. Můžeš začít buď nákupem fyzických kovů, jako jsou mince nebo cihly, nebo investováním do ETF, které sledují cenu těchto kovů. Fyzické zlato a stříbro si můžeš pořídit u místních prodejců nebo online, ale pozor na důvěryhodnost obchodníka. Bezpečnost je důležitá, takže doporučuju je schovávat v trezoru nebo bankovní schránce, jinak se můžeš bát krádeže. Co se týče ceny, sleduj spotovou cenu kovu a připočti si poplatky, které prodejci obvykle mají. Rozdíl mezi nákupní a prodejní cenou ti říká marži prodejce. Měl bys mít nějakou strategii, třeba investovat jen část svých úspor, třeba 5-10%, abys neměl všechno v těchto komoditách. Rizika zahrnují volatilitu cen a to, že můžeš mít problémy s likviditou, když chceš prodat. Takže si to pořádně promysli a zjisti si víc, než začneš nakupovat.

137 slov
1.4 minut čtení
1. 10. 2024
Šárka Marková
Šárka Marková

K investování do zlata a stříbra je pár cest, co můžeš zkusit. Můžeš koupit fyzické kovy, což je asi nejtradičnější možnost, ale pamatuj na bezpečnost. Dobře si promysli, jak to uchováš - ideálně nějaký trezor nebo bankovní schránka. Jinak můžeš jít do ETF, což jsou fondy sledující ceny těchto kovů. Je to jednodušší a nemusíš řešit fyzickou manipulaci.

Při nákupu sleduj cenu na burze – zlato a stříbro mají denní tržní ceny, takže se podívej na grafy a nezapomeň na poplatky, co ti prodejce naúčtuje. Zjisti si, kolik marže si účtují, aby ses vyhnul špatné nabídce.

Co se týče investic, rozumné je mít jen část portfolia v těchto komoditách – třeba 5-10 %. A sleduj ekonomiku, inflaci a celkovou situaci na trhu, abys věděl, kdy je dobrý čas nakupovat nebo prodávat.

Riziko je v tom, že ceny se mohou hodně hýbat a zlato ani stříbro ti nevydělává jako akcie – není tam žádný úrok nebo dividenda. Ale jako ochrana proti inflaci to funguje skvěle. Takže si dobře promysli strategii a buď připraven na výkyvy.

173 slov
1.7 minut čtení
6. 12. 2024
Zuzana Strnadová
Zuzana Strnadová