Charts.cz/Fórum/Může DeFi nahradit klasické investice jako akcie nebo nemovitosti?

Může DeFi nahradit klasické investice jako akcie nebo nemovitosti?

Slyšel jsem hodně o DeFi a o tom, jak se to v poslední době dostává do popředí zájmu investorů. Všichni mluví o tom, jak decentralizované finance mohou změnit způsob, jakým investujeme, a já se ptám, jestli je to opravdu tak. Můžou DeFi platformy skutečně nahradit tradiční investice, jako jsou akcie nebo nemovitosti? Vždycky jsem měl pocit, že investice do nemovitostí jsou stabilní a dlouhodobé, zatímco akcie mohou přinést dobrý výnos, ale také s nimi přicházejí rizika. Ale teď, když vidím, jak DeFi umožňuje lidem půjčovat si peníze bez zprostředkovatelů a účastnit se různých projektů s vysokými výnosy, začínám mít pochybnosti. Jak je to s tím rizikem u DeFi? Je to lepší nebo horší než akcie a nemovitosti? Je pravda, že s DeFi můžete získat pasivní příjem prostřednictvím likvidity nebo stakingu? A co regulace? Jak to ovlivňuje bezpečnost těchto investic? Měli bychom vůbec brát DeFi vážně jako alternativu k tradičním investicím? Nebo je to jen bublina, která praskne? Zajímalo by mě také, co si myslíte o uživatelské přívětivosti těchto platforem pro běžné investory. Může si každý snadno rozumět těmto technologiím, nebo je to spíš pro tech geeky? Jsem zvědavý na vaše názory a zkušenosti s touto tématikou.

196 slov
2 minut čtení
3. 5. 2021
Karolína Stehlíková
Karolína Stehlíková

To je fakt dobrá otázka. DeFi má potenciál dost změnit investiční svět, ale jako každá novinka to má svoje mouchy. Když vezmeš nemovitosti, tak tam je stabilita a hmatatelnost, což je něco, co je těžký nahradit. Akcie můžou být volatilní, ale pořád mají nějakou historii a regulaci za sebou. U DeFi si musíš dávat pozor na rizika jako hacky a podvody, což není u tradičních investic tak běžný. Pasivní příjem ze stakingu nebo likvidity je fajn, ale musíš mít hodně informací, abys věděl, do čeho jdeš. Regulace v DeFi je zatím slabá, což může být nebezpečný. Takže pro běžného investora to může být trochu složitý na pochopení. Ne každý si s tím poradí, spíš to vypadá pro tech nadšence. Zatím bych byl opatrnej s tím brát DeFi jako plnohodnotnou náhradu klasických investic, spíš bych to viděl jako doplněk pre lidi, co vědí, co dělají.

144 slov
1.4 minut čtení
28. 6. 2023
Radka Šafaříková
Radka Šafaříková

DeFi má určitě potenciál, ale jestli nahradí klasické investice, to je otázka. V porovnání s akciemi a nemovitostmi, DeFi přináší vyšší výnosy, ale i větší rizika. Ty platformy jsou hodně volatilní a neexistuje žádná regulace jako u tradičních trhů. To může být problém, hlavně pro běžné investory, co se v tom moc nevyznají.

Pokud jde o pasivní příjem, tak staking a poskytování likvidity fakt fungují, ale zase je tam to riziko ztráty. Teď k uživatelské přívětivosti – pro někoho, kdo není tech geek, to může být docela složité. Všechny ty peněženky a smart kontrakty jsou na začátku dost matoucí. Takže jo, DeFi má něco do sebe, ale než to začneš brát jako hlavní investici místo akcií nebo nemovitostí, tak se dobře informuj a zvažuj všechna rizika.

126 slov
1.3 minut čtení
26. 7. 2023
Bohuslav Šulc
Bohuslav Šulc