Charts.cz/Fórum/Existují nějaké ETF, které jsou na vzestupu v poslední době?

Existují nějaké ETF, které jsou na vzestupu v poslední době?

Zajímalo by mě, jestli máte nějaké tipy na ETF, která se v poslední době dostala do povědomí investorů? Slyšel jsem, že některé z nich začínají vykazovat hodně slibné výsledky a možná by bylo fajn se na ně podívat blíže. Mám na mysli třeba nějaké ETF zaměřené na technologie nebo obnovitelné zdroje energie, které by mohly být v trendu, protože se zdá, že tyto oblasti nabírají na popularitě. Hodně mě zajímají také trendy spojené s ESG investicemi a jak se to projevuje u různých fondů. Jaké máte zkušenosti nebo doporučení? Pokud víte o konkrétních ETF, které mají dobrý výkon nebo se vyplatí sledovat, budu moc rád za vaši pomoc. Rád bych investoval s rozmyslem a ne jen tak naslepo, takže každá rada se počítá. Díky!

124 slov
1.2 minut čtení
16. 12. 2023
Petra Odehnalová
Petra Odehnalová

Tak koukám, že teďka je docela hype kolem ETF zaměřených na technologie a obnovitelné zdroje. Například ARK Innovation ETF (ARKK) nebo i Invesco Solar ETF (TAN) teďka dost nabraly a mají slušný výkon. V poslední době se hodně řeší i ESG fondy, takže třeba i iShares ESG Aware MSCI USA ETF (ESGU) by mohl být zajímavý. Tohle všechno má potenciál, no ale samozřejmě záleží na tom, jak se budou vyvíjet trhy. Před investicí doporučuji prozkoumat, co konkrétně ty fondy drží a jaká je jejich historie. Každopádně vypadá to, že tyhle trendy by mohly mít ještě nějaké vzestupné momentum.

98 slov
1 minut čtení
8. 11. 2024
Jakub Kašpar
Jakub Kašpar

Zajímavý dotaz. Teďka se hodně mluví o ETF zaměřených na technologie, obzvlášť na umělou inteligenci a cloudové služby. Např. ARK Innovation ETF v poslední době ukazuje solidní výsledky, i když je dost volatilní. Další, co bys mohl sledovat, je Invesco QQQ Trust, ten sleduje Nasdaq a má v portfoliu spoustu tech gigantů.

Co se týče obnovitelných zdrojů energie, je tu třeba iShares Global Clean Energy ETF, který se poslední dobou zvedl díky rostoucímu zájmu o ESG investice a ekologické technologie. Tyhle trendy teď frčí, takže pokud hledáš něco s udržitelným zaměřením, tohle by mohlo být fajn.

Hodně lidí teď taky sleduje ETF zaměřená na vodík a elektromobilitu, protože to vypadá jako budoucnost. Pár takových fondů už existuje a mají potenciál. Takže se mrkni i na tyhle oblasti. Každopádně doporučuji si pořádně nastudovat, jaké společnosti ty ETF drží a jaké mají výkonnostní historie, než se rozhodneš investovat.

144 slov
1.4 minut čtení
25. 1. 2025
Veronika Tichá
Veronika Tichá