Charts.cz/Fórum/Jak pandemie ovlivnila akciové trhy v posledních letech?

Jak pandemie ovlivnila akciové trhy v posledních letech?

Při pohledu na poslední roky se mi zdá, že pandemie měla ohromný dopad na akciové trhy a zajímalo by mě, jak přesně. Všichni víme, že když pandemie začala, trhy spadly na historická minima a hodně lidí se ptalo, jestli to je konec investování. Ale pak se to zase vzpamatovalo a v některých případech dokonce vzrostlo na rekordní úrovně. Jaké faktory podle vás hrály roli v tomhle rychlém obratu? Bylo to způsobený jenom vládními stimuly, nebo tam jsou i jiné aspekty jako změna spotřebitelského chování a digitalizace? A co třeba sektory, které byly víc postižené? Jak se na ně trhy dívaly? Myslíte si, že jsme už z nejhoršího venku, nebo nás ještě čekají nějaké další výkyvy v důsledku pandemie? Jak moc ovlivnila situace okolo očkování a různých variant viru celkový sentiment na trzích? Tohle všechno mě opravdu zajímá a rád bych slyšel názory ostatních, protože je to téma, které se nás všech týká a ovlivňuje naše investiční rozhodnutí.

157 slov
1.6 minut čtení
13. 7. 2024
Michaela Dvořáčková
Michaela Dvořáčková

Tak jo, situace s akciovými trhy za poslední roky byla fakt šílená. Když to začalo, trhy spadly jako kamen, všichni se báli, že to je konec. Pak přišly obrovské vládní stimuly, které mnohým pomohly přežít a trhy začaly zase růst. Na tom asi dost záleží. Ale taky si myslím, že se změnilo spotřebitelské chování - lidi začali víc nakupovat online, což pomohlo tech firmám jako Amazon nebo Zoom. Tyhle sektory vyletěly nahoru, zatímco cestovní ruch a pohostinství dostaly na frak. Teď je otázka, co bude dál. Varianta viru a očkování do toho určitě zasahují - když se objevily nové varianty, tak to trhy znervóznilo. Myslím, že jsme venku z nejhoršího, ale furt se může stát něco nečekanýho. Celkově je to teď dost napjatý a každý sleduje novinky jak hawk.

129 slov
1.3 minut čtení
31. 3. 2024
Adéla Buchtová
Adéla Buchtová

Jo, to je fakt zajímavá otázka. Pandemie zasáhla akciové trhy opravdu brutálně a ten pád na začátku byl šílený. Měla jsem pocit, že jsme fakt v konci světa, jak trhy padaly. Ale pak přišlo to neuvěřitelné oživení. Hlavně vládní stimuly, to byl zásadní faktor – obrovské balíčky pomoci, nízké úrokové sazby a tak dále. To nalilo do trhů spoustu peněz a lidi začali investovat jako blázni.

Změna spotřebitelského chování taky hrála roli – všichni najednou začali nakupovat online, což hodně podpořilo technologické akcie. Sektory jako cestovní ruch nebo pohostinství to odnesly dost špatně, ale teď už se to začíná zlepšovat, jak se věci vracejí do normálu.

Očkování bylo klíčové pro zlepšení sentimentu na trzích – jakmile se začalo očkovat, trhy to hned zareagovaly pozitivně. Ale co se týče výkyvů, myslím si, že nás ještě čekají nějaké turbulence, hlavně kvůli novým variantám viru a celkové ekonomické situaci. Takže je fajn být opatrný a sledovat to. Tohle všechno je prostě blázinec a těžko říct, co bude dál.

165 slov
1.7 minut čtení
27. 3. 2024
Irena Jirková
Irena Jirková