Charts.cz/Fórum/Jak se vyhnout chybám při diverzifikaci investic?

Jak se vyhnout chybám při diverzifikaci investic?

Zajímalo by mě, jak se dá správně diverzifikovat investice, abych se vyhnul chybám, které by mi mohly uškodit. Slyšel jsem, že je důležité mít portfolio složené z různých aktiv, jako jsou akcie, dluhopisy, nemovitosti a možná i kryptoměny. Ale co když udělám chybu a rozložím své peníze špatně? Jak poznat, jestli mám dostatečnou diverzifikaci, nebo jestli naopak investuju do příliš mnoha věcí a tím si vlastně škodím? Vím, že je dobré mít nějakou strategii, ale jak ji správně nastavit? Co všechno bych měl zohlednit při výběru jednotlivých investic? A co třeba sektory, odvětví nebo země, do kterých investuji? Jak to všechno skloubit dohromady? Jsem si vědom toho, že každá investice nese riziko a že výnosy nejsou zaručené, ale jak minimalizovat šance na ztrátu? Jaké rady máte pro někoho, kdo začíná a chce se vyvarovat běžným chybám při sestavování svého investičního portfolia?

141 slov
1.4 minut čtení
28. 12. 2020
Rudolf Vítek
Rudolf Vítek

Diverzifikace je fakt důležitá, ale nesmíš to s tím přehnat. Hlavně se snaž rozložit investice do různých tříd aktiv – akcie, dluhopisy, nemovitosti a možná i něco jako kryptoměny. Ale dej pozor, abys neskončil s tisícem různých akcií a pak byl z toho zmatený. Zkus si nastavit nějaký mix, třeba 60 % akcie, 30 % dluhopisy a 10 % alternativy.

Sektory a odvětví jsou taky klíčový. Když investuješ jen do technologií, můžeš dost riskovat, pokud trh spadne. Takže zaměř se na různé sektory jako zdravotnictví, finance nebo energie. Co se týče regionů, je dobrý mít něco doma i v zahraničí – třeba USA a Evropu.

Je dobrý pravidelně kontrolovat portfolio a případně upravovat váhy podle toho, jak se vyvíjejí trhy. A pamatuj na riziko – čím větší potenciální výnos, tím větší riziko. Takže buď opatrný a vzpomeň si na pravidlo „nedávej všechna vejce do jednoho košíku". Taky můžeš zkusit konzultaci s finančním poradcem, pokud si nejsi jistej.

156 slov
1.6 minut čtení
12. 1. 2023
Patrik Buchta
Patrik Buchta

Diverzifikace je fakt důležitá, ale má to svý pravidla. Než začneš rozkládat peníze do různých aktiv, zamysli se, co vlastně chceš dosáhnout. Rozložení do akcií, dluhopisů, nemovitostí a třeba i kryptoměn může bejt fajn, ale nesmíš zapomenout na riziko. Měj na paměti, že bys měl investovat do sektorů a odvětví, který znáš nebo o nich máš aspoň nějaký info.

Důležitý je taky nezapomínat na geografickou diversifikaci. Investice jen v ČR nebo na jednom trhu může bejt riskantní. Když už se rozhodneš pro nějaký konkrétní investice, sleduj jejich výkonnost a neboj se upravit portfolio, když to bude potřeba. Taky si dej pozor na to, abys neměl moc různých investic najednou – pak se v tom ztratíš a nebudeš vědět, co dělá co.

A nakonec – vždycky měj strategii! Zvažuj svou toleranci k riziku a časový horizont. Pak si můžeš třeba nastavit pravidelné revize portfolia a upravovat ho podle aktuální situace na trhu. Víc než jakoukoliv teorii ale platí si udělat domácí úkoly a pořád se učit.

164 slov
1.6 minut čtení
16. 10. 2021
Simona Ševčíková
Simona Ševčíková