Charts.cz/Fórum/Jaký způsob nákupu zlata je nejvýhodnější?

Jaký způsob nákupu zlata je nejvýhodnější?

Zdravím všechny, tak se chci zeptat na něco, co mě už delší dobu zajímá. Zlato je přece jen považováno za bezpečnou investici, ale jaký způsob jeho nákupu je vlastně ten nejlepší? Mám na mysli nejen fyzické zlato jako jsou zlaté mince nebo cihly, ale i investice prostřednictvím různých fondů nebo ETF. Chtěl bych si udělat jasno v tom, co se vyplatí víc. Je třeba dávat pozor na něco speciálního při nákupu fyzického zlata? A co online burzy, jsou bezpečné? Jaké jsou poplatky při obchodování a jak to ovlivňuje celkovou návratnost? Měli byste doporučit nějakého konkrétního dodavatele nebo platformu? Slyšel jsem, že existují i alternativy jako zlato v podobě certifikátů nebo digitální zlato. Myslíte, že to má smysl? Nebo se raději držet toho klasického způsobu? Budu moc rád za vaše názory a zkušenosti, protože bych chtěl udělat rozumnou investici a vyhnout se chybám. Děkuju!

143 slov
1.4 minut čtení
2. 2. 2023
Michaela Dvořáčková
Michaela Dvořáčková

Tak já ti řeknu, co si myslím. Když chceš investovat do zlata, tak záleží na tom, co vlastně preferuješ. Fyzické zlato, jako mince nebo cihly, je fajn, protože to má hodnotu a v ruce to můžeš mít. Ale pozor na skladování a pojištění, to může být drahý. Pak jsou tu fondy a ETF, což je jednodušší a nemusíš se starat o fyzické zlato. Můžeš snadno obchodovat a poplatky jsou často nižší než u fyzického zlata. Ale zase nevidíš to zlato na vlastní oči.

Co se týče online burz, tak jsou většinou v pohodě, ale vždycky si prověř dodavatele a podmínky, aby tě něco nepřekvapilo. S těma certifikátama a digitálním zlatem – to je moderní, ale mnozí lidé tomu moc nevěří, protože nemáš nic hmatatelného.

Osobně bych asi šel do kombinace – část do fyzického zlata pro pocit bezpečí a část do ETF pro flexibilitu. A určitě si dej bacha na poplatky, to ti může snížit zisk. Každopádně je dobrý si udělat průzkum a najít důvěryhodný platformy nebo dodavatele.

167 slov
1.7 minut čtení
1. 9. 2024
Alena Kotková
Alena Kotková

Když se rozhoduješ, jak koupit zlato, je dobrý zvážit několik možností. Fyzické zlato jako zlaté mince nebo cihly má tu výhodu, že ho máš přímo v ruce, což je pro některé lidi plus. Ale musíš dávat pozor na skladování a pojištění, protože to může být problém. Poplatky za nákup fyzického zlata bývají vyšší, hlavně při menších investicích.

Na druhou stranu, ETFs a fondy jsou super, pokud chceš investovat bez starostí s fyzickým zlatem. Obvykle mají nižší poplatky a snadno se obchodují online. Jen si dej pozor na správu těchto fondů, aby to nebylo příliš drahé.

Online burzy většinou bývají bezpečné, ale vždycky je dobrý zkontrolovat recenze a regulace. Co se týká certifikátů a digitálního zlata, tam může být riziko spojené s tím, že nemáš fyzické zlato, takže doporučuju být opatrný a dobře si to prozkoumat.

Osobně bych doporučil buď fyzické zlato pro jistotu nebo ETF pro jednoduchost. Každopádně se ti vyplatí udělat si průzkum na dodavatele a platformy - někdy i malý rozdíl v ceně může udělat velký rozdíl v návratnosti.

170 slov
1.7 minut čtení
1. 1. 2025
Marcela Marešová
Marcela Marešová