Charts.cz/Fórum/Jak bezpečně uložit kryptoměny, abych je neztratil?

Jak bezpečně uložit kryptoměny, abych je neztratil?

Kryptoměny se stávají čím dál populárnějšími a já se v tom začínám ztrácet. Mám pár investic a nevím, jak je správně uchovat. Zjistil jsem, že na internetu je spousta informací, ale přiznám se, že jsem trochu zmatený. Mám peněženku, ale jak ji vlastně zabezpečit? Co když někdo ukradne moje soukromé klíče? Je lepší mít kryptoměny na burze nebo je převést do hardwarové peněženky? Jaké jsou rizika spojená s online peněženkami? A co když zapomenu heslo nebo ztratím zařízení? Zajímalo by mě i to, co je to seed phrase a jak ji správně používat. Jak se dá zabezpečit peněženka před hackery? Existují nějaká doporučení ohledně šifrování nebo dvoufaktorové autentizace? Rád bych měl jistotu, že své kryptoměny neprohraju a že je uchovám v bezpečí. Také bych se chtěl dozvědět, jestli jsou nějaké tipy na to, jak sledovat hodnotu svých investic a mít přehled o tom, co se děje na trhu. Jak to děláte vy? Jaké máte zkušenosti s uchováváním kryptoměn? Díky za každou radu!

162 slov
1.6 minut čtení
9. 5. 2024
Karel Matějka
Karel Matějka

Uložení kryptoměn je všechno o ochraně tvých soukromých klíčů. Nejdůležitější je mít peněženku, ale záleží na tom, jakou – online peněženky jsou pohodlné, ale dost riskantní kvůli hackerům. Hardwarové peněženky jako Trezor nebo Ledger jsou daleko bezpečnější, protože klíče jsou offline. Seed phrase je tvoje záchrana – je to vlastně seznam slov, který ti umožní obnovit peněženku, takže si ho ulož někam bezpečně, ideálně offline. Dvoufaktorová autentizace je super nápad pro zabezpečení účtu, pokud ho máš na burze. A co se týče sledování trhu, jsou různý aplikace a weby jako CoinMarketCap nebo Blockfolio, co ti ukážou hodnotu investic. Nezapomeň zálohovat všechno a pořád mít na paměti, že kdo nemá klíče, nemá ani měnu.

113 slov
1.1 minut čtení
26. 11. 2023
Bohuslav Rybář
Bohuslav Rybář

Bezpečné uložení kryptoměn je fakt důležitý. Mít peněženku je základ, ale jak ji chránit? Rozhodně se vyhni uložení na burze, tam to může být riziko. Radši si pořiď hardwarovou peněženku, ta je mnohem bezpečnější. Soukromé klíče chráníš tím, že je nikde nezveřejňuješ a ideálně je máš offline.

Seed phrase je v podstatě záchranná fráze, co ti umožní obnovit peněženku, tak si ji ukládej na papír a nenechávej ji na počítači. Dvoufaktorová autentizace je skvělý krok navíc – zapni ji všude, kde to jde. A to heslo – musí být pořádně silný a klidně si ho ulož do správce hesel.

Hackeři se snaží dostat ke všemu, co je online, takže čím víc věcí máš offline, tím líp. Zálohy ve více formátech jsou taky fajn.

Co se týče sledování hodnoty investic, můžeš použít aplikace nebo weby jako CoinMarketCap nebo třeba Blockfolio. Tam máš přehled o cenách a novinkách. Klíč je fakt v tom mít své kryptoměny pod kontrolou a být obezřetný.

157 slov
1.6 minut čtení
3. 7. 2023
Elena Janková
Elena Janková