Charts.cz/Fórum/Zlato a inflace – jaký je mezi nimi vztah?

Zlato a inflace – jaký je mezi nimi vztah?

Chtěl bych se zeptat, proč si vlastně myslíte, že zlato má tendenci růst, když v ekonomice panuje inflace? V posledních letech jsme byli svědky mnoha změn na finančních trzích a já jsem si všiml, že během období vysoké inflace cena zlata často stoupá. Proč tomu tak je? Je to proto, že lidé hledají bezpečné útočiště pro své peníze, když se obávají o hodnotu svých měn? Jak moc hraje roli poptávka po zlatě jako investici v těchto časech? Dává smysl investovat do zlata jako do ochrany proti inflaci nebo je to spíš mýtus? Jaké máte zkušenosti a názory na tuto problematiku? Zajímalo by mě, co si o tom myslíte a jaké faktory podle vás ovlivňují cenu zlata během inflace.

118 slov
1.2 minut čtení
30. 5. 2023
Luboš Duchoň
Luboš Duchoň

Zlato se v době inflace většinou chová jako bezpečný přístav. Když inflace roste, kupní síla peněz klesá a lidi začnou mít strach o hodnotu svých úspor. Zlato je historicky považováno za hodnotu uchovatele, takže když se ekonomika třese, poptávka po něm roste. Navíc centrální banky často zlatem diverzifikují své rezervy, což taky zvyšuje jeho cenu. K tomu si připočti, že investoři hledají stabilitu a zlato je jedním z mála aktiv, který to může nabídnout, když akcie nebo jiné investice kolísají. Takže jo, investovat do zlata v době inflace dává smysl a není to jen mýtus. Mám pocit, že poptávka po zlatě se zvyšuje hlavně kvůli obavám o ekonomickou stabilitu a inflaci, což tlačí cenu nahoru.

115 slov
1.2 minut čtení
15. 2. 2024
Bedřich Marek
Bedřich Marek

Zlato jako investice během inflace má určitě smysl. Když ceny rostou a peníze ztrácejí hodnotu, zlato bývá považováno za bezpečné útočiště. Lidi prostě chtějí ochránit svoje úspory a zlato je tradičně vnímané jako stabilní aktiva, co si drží hodnotu. Navíc, když centrální banky tisknou víc peněz, což se často děje při inflaci, tak to tlačí ceny komodit nahoru, včetně zlata. Poptávka po zlatě roste, protože investoři se bojí, že jejich peníze v bance ztrácí kupní sílu. Takže jo, investice do zlata může být dobrou strategií proti inflaci, ale není to bez rizika. Vždycky je dobrý mít rozmanitý investiční portfolia.

99 slov
1 minut čtení
3. 2. 2024
Kamila Benešová
Kamila Benešová