Charts.cz/Fórum/Jak zjistit, jestli je nemovitost bez právních problémů?

Jak zjistit, jestli je nemovitost bez právních problémů?

Když se chystám investovat do nemovitosti, mám strach z toho, že by mohla mít nějaké právní problémy. Rád bych věděl, jak tohle všechno zjistit, než do toho vložím svoje peníze. Je nějaký způsob, jak si ověřit, jestli na danou nemovitost nevázne exekuce nebo jiné závazky? Slyšel jsem něco o katastru nemovitostí, ale nevím přesně, co tam hledat a jak to interpretovat. Jaké dokumenty bych měl požadovat od prodávajícího? Jaké informace by mi mohly napovědět o tom, jestli je nemovitost v pořádku? A co třeba závazky vůči městu nebo jiným institucím? Existuje nějaká možnost, jak si nechat prověřit právní historii nemovitosti? Mám obavy i z různých předchozích vlastnických vztahů – je možné zjistit, zda nemovitost nebyla nikdy předtím zatížena nějakými spory? Případně, má cenu najmout si odborníka na právní záležitosti nebo realitního makléře, který by mi s tím pomohl? Jaké jsou vaše zkušenosti s tímto procesem? Děkuji za rady!

148 slov
1.5 minut čtení
24. 4. 2024
Vladimíra Holušová
Vladimíra Holušová

Jasně, to je hrozně důležitý, abys měl klid na duši, než do toho nacpeš prachy. Nejlepší je začít právě u katastru nemovitostí, kde si můžeš ověřit právní stav. Tam zjistíš, kdo je oficiální vlastník a jestli na nemovitosti nejsou nějaký zástavy, exekuce nebo jiné dluhy. Hledej si výpis z katastru, co bude mít informace o všech právech a závazcích.

Pak si určitě vyžádej od prodávajícího dokumenty jako kupní smlouvu a potvrzení o bezdlužnosti. Taky se podívej na zápisy v katastru, jestli tam nejsou záznamy o soudních sporech nebo věcných břemenech.

Pokud je to pro tebe moc složitý, tak se fakt vyplatí zaplatit právníka nebo zkušenýho realitního makléře. Ti ti můžou pomoct s prověřením historie nemovitosti a celkově ti daj lepší přehled o tom, jak to funguje.

A nezapomeň se podívat na místní úřady, jestli náhodou nemovitost nemá nějaké závazky vůči městu – třeba kvůli daním nebo poplatkům. Čím více informací máš, tím líp se rozhodneš.

152 slov
1.5 minut čtení
24. 4. 2023
Vojtěch Volf
Vojtěch Volf

Zjistit, jestli je nemovitost bez právních problémů, je fakt důležitý krok. Prvním místem, kde začít, je katastr nemovitostí. Tam můžeš najít údaje o vlastníkovi, zda na nemovitosti vázne zástavní právo nebo exekuce. Katastricky si můžeš ověřit i historii vlastnictví a případné spory. Doporučuju si stáhnout výpis z katastru, ten ti dá hodně jasný informace.

Od prodávajícího bys měl chtít aktuální potvrzení o bezdlužnosti a taky dokumenty jako kupní smlouvu nebo stavební povolení, pokud se jedná o starší nemovitost. Občas je dobrý si zjistit, jestli nejsou nějaký závazky vůči městu – například neuhrazené poplatky za odpady nebo jiné daně.

Pokud máš obavy z nějakých skrytých problémů, určitě se vyplatí najmout právníka nebo realitního makléře, co tomu rozumí. Ti ti můžou pomoct s prověřením právní historie a dalšími detaily. Měj na paměti, že malá investice do odborníka může ušetřit spoustu peněz a starostí později. Každopádně buď opatrný a nedělej ukvapený rozhodnutí!

147 slov
1.5 minut čtení
21. 11. 2022
Romana Šimková
Romana Šimková