Jak ETF reagují na růst úrokových sazeb?
V poslední době se hodně mluví o tom, jak rostoucí úrokové sazby ovlivňují různé investiční nástroje, ale co se vlastně děje s ETF? Zajímalo by mě, jestli je pravda, že když centrální banky zvedají úrokové sazby, tak to má vliv na ceny ETF, které většinou sledují akciové trhy nebo jiné aktiva. Mám pocit, že by to mohlo znamenat, že investoři přesouvají své peníze do jiných typů investic, ale opravdu je to tak? Jak moc se změny v úrokových sazbách propíší do hodnoty ETF? Můžou například ETF zaměřená na dluhopisy reagovat jinak než ty orientované na akcie? A co pokud jde o volatilitu trhu? Když úrokové sazby rostou, obvykle to může znamenat i nějakou nervozitu v ekonomice. Jak pak ETF zvládají tyto výkyvy? Není to pro ně větší problém? Zajímalo by mě také, jak dlouho může trvat, než se tyto účinky projeví. Může to být okamžitý dopad, nebo to trvá delší dobu, než se situace ustálí a investoři si zvyknou na novou realitu? Budu rád za každou zkušenost či názor od těch, kteří mají víc informací nebo sledovali trhy během obdobných situací. Je dobré sledovat vývoj sazeb a podle toho upravit své ETF portfolio?