Charts.cz/Fórum/Aktivně spravované fondy vs ETF - co se vyplatí víc?

Aktivně spravované fondy vs ETF - co se vyplatí víc?

Zajímalo by mě, jak to vlastně je s investováním do aktivně spravovaných fondů ve srovnání s ETF. Rozhoduji se, kam umístit své peníze, a slyšel jsem různé názory. Někdo říká, že aktivní správa může přinést vyšší výnosy díky schopnosti manažerů reagovat na trh a vybírat nejlepší akcie nebo jiné investice. Jiní zase tvrdí, že ETF jsou výhodnější, protože mají nižší poplatky a jsou transparentnější. Takže co je lepší? Může mi někdo vysvětlit, zda se vyplatí platit ty vyšší poplatky za aktivní správu, když existuje možnost investovat do pasivních fondů jako ETF? V čem vidíte hlavní výhody a nevýhody obou typů investic? Jaké zkušenosti máte vy sami? Zvyšují aktivně spravované fondy šance na zisk nebo je to spíš jen mýtus? Co se týče diverzifikace, je lepší mít více ETF nebo investovat do jednoho či dvou aktivních fondů? A co se stane v případě, že trhy klesnou – mají manažeři fondů nějaké strategie, jak tomu čelit? Jak tedy zhodnotit rizika spojená s oběma možnostmi? Rád bych slyšel názory nejen těch, kteří investují dlouho, ale i nováčků. Jaké faktory berete v úvahu při rozhodování o investicích do těchto fondů? Díky všem za odpovědi!

190 slov
1.9 minut čtení
9. 12. 2020
Martina Kolářová
Martina Kolářová

Když to vezmu z pohledu běžného investora, tak ETF mají jasné výhody – nízké poplatky, likviditu a transparentnost. Můžeš nakupovat a prodávat kdykoliv a víš přesně, co máš v portfoliu. Na druhou stranu, aktivně spravované fondy se snaží "porazit" trh a teoreticky by mohly nabídnout vyšší výnosy, ale většina z nich na to fakt nemá. Poplatky za aktivní správu jsou dost vysoké, což ti zase sežere část zisku.

Pokud jde o diverzifikaci, podle mě je lepší mít víc různých ETF než pár aktivních fondů – tím minimalizuješ riziko. Co se týče poklesu trhu, manažeři fondů často mají nějaké strategie jako hedging nebo asset allocation, ale nikdy to není stoprocentní ochrana.

Osobně bych šel spíš do ETF, hlavně pro nižší náklady a větší kontrolu nad investicema. Záleží ale na tom, jaký máš cíl a jak moc se chceš starat o svoje investice. Nováčci by měli začít s ETF a až pak experimentovat s aktivními fondy, pokud mají chuť riskovat.

157 slov
1.6 minut čtení
3. 1. 2024
Jakub Šťastný
Jakub Šťastný

Když to vezmu kolem a kolem, tak oba přístupy mají něco do sebe. Aktivně spravované fondy se snaží překonat trh, což zní super, ale pravda je, že hodně z nich to nedokáže a pak máš jen ty vysoké poplatky za správu. Na druhou stranu, někteří manažeři fakt umí vybrat akcie, které rostou, ale je to spíš výjimka než pravidlo.

ETF jsou zase skvělá v tom, že mají nízké náklady a jsou transparentní. Můžeš investovat do celého trhu nebo do konkrétních sektorů a pořád se cítit jako v bezpečí díky diversifikaci. Pokud jde o poklesy na trhu, aktivní fondy mohou mít nějaké strategie, jak se bránit, ale kdo ví, jestli to opravdu funguje.

Osobně bych šel radši do ETF. Mě připadá lepší mít více ETF než pár aktivních fondů. Diversifikace je klíčová a ETF ti to umožní lépe. Když se zamyslím nad riziky, tak bych se bál vysokých poplatků u aktivních fondů a toho, že ne vždy dostaneš to, za co platíš. Takže asi tak.

162 slov
1.6 minut čtení
10. 4. 2023
Renata Šebestová
Renata Šebestová