Aktivně spravované fondy vs ETF - co se vyplatí víc?
Zajímalo by mě, jak to vlastně je s investováním do aktivně spravovaných fondů ve srovnání s ETF. Rozhoduji se, kam umístit své peníze, a slyšel jsem různé názory. Někdo říká, že aktivní správa může přinést vyšší výnosy díky schopnosti manažerů reagovat na trh a vybírat nejlepší akcie nebo jiné investice. Jiní zase tvrdí, že ETF jsou výhodnější, protože mají nižší poplatky a jsou transparentnější. Takže co je lepší? Může mi někdo vysvětlit, zda se vyplatí platit ty vyšší poplatky za aktivní správu, když existuje možnost investovat do pasivních fondů jako ETF? V čem vidíte hlavní výhody a nevýhody obou typů investic? Jaké zkušenosti máte vy sami? Zvyšují aktivně spravované fondy šance na zisk nebo je to spíš jen mýtus? Co se týče diverzifikace, je lepší mít více ETF nebo investovat do jednoho či dvou aktivních fondů? A co se stane v případě, že trhy klesnou – mají manažeři fondů nějaké strategie, jak tomu čelit? Jak tedy zhodnotit rizika spojená s oběma možnostmi? Rád bych slyšel názory nejen těch, kteří investují dlouho, ale i nováčků. Jaké faktory berete v úvahu při rozhodování o investicích do těchto fondů? Díky všem za odpovědi!