Charts.cz/Fórum/Jak rebalancovat portfolio, když vše spadlo?

Jak rebalancovat portfolio, když vše spadlo?

V poslední době sleduji, jak se trhy dostávají do čím dál větších problémů. Akcie, kryptoměny, dokonce i nemovitosti – všechno se propadá a já si říkám, co teď dělat. Mám nějaké investice rozložené v různých segmentech, ale teď se mi zdá, že všechno je na tom špatně. Jak tedy rebalancovat portfolio, když ceny všech aktiv klesají? Mám se snažit prodávat něco z toho, co mi ještě zbývá, nebo naopak nakupovat víc? Je lepší počkat, až se situace uklidní, nebo reagovat hned? A co třeba přehodnocení celkové strategie? Kdybych měl investice více diverzifikované, pomohlo by to teď? Zatím mám pocit, že to vypadá jako katastrofa a nevím, jestli mám riskovat další ztráty nebo chytit příležitost za pačesy a investovat víc. Jaké máte zkušenosti s rebalancováním portfolia v těhle těžkých časech? Co byste doporučili? Jaké faktory přitom zohlednit a na co si dát pozor?

142 slov
1.4 minut čtení
16. 5. 2024
Dominik Vejvoda
Dominik Vejvoda

Když všechno klesá, je to fakt těžký. Místo paniky bych se spíš zamyslel nad tím, co ti vlastně dává smysl. Pokud máš portfolio rozložené do různých aktiv, můžeš zvážit, co z toho by mohlo mít v budoucnu potenciál vzrůst. Možná máš teď příležitost nakoupit za nízké ceny, když je trh dole. Někdo říká, že nejlepší čas na nákup je, když je strach na trhu.

Ale chce to mít jasnou strategii. Když rebalancuješ, tak se zaměř na své dlouhodobé cíle, ne na krátkodobé fluktuace. Jestliže jsi měl v plánu investovat do něčeho, co teď kleslo, tak proč to nezkusit? Ale pozor na to, abys nebyl příliš impulsivní. Taky si dej pozor na diverzifikaci – pokud investuješ jen do jednoho sektoru a ten teď padá, tak jsi v těžký situaci.

Zkus si projít, co všechno máš a jestli bys neměl něco prodat a reinvestovat jinam. Možná by stálo za to víc investovat do oblastí, které teď nevypadají tak špatně a mají dobrou budoucnost. A hlavně – nenechej se unést emocemi. Rebalancování není o tom dělat věci hned, ale promyslet si to. Hodně štěstí!

180 slov
1.8 minut čtení
20. 9. 2024
Eduard Martínek
Eduard Martínek

Když všechno padá, je to dost těžký. K rebalancování portfolia bych doporučil se zamyslet nad tím, co vlastně máš a jak moc jsi ochotný riskovat. Třeba se podívat na akcie, co klesly nejvíc, a zvážit, jestli nejsou teď levné. Někdy je dobrý nakoupit víc právě teď, když je to na dně, ale můžeš taky prodávat to, co máš v zisku, pokud to není moc.

Diverzifikace by určitě pomohla, i když teď se zdá, že všechno padá dohromady. Ale pokud máš třeba zlato nebo dluhopisy, ty by ti mohly pomoct stabilizovat situaci. Hlavně si dej pozor na paniku – jestli se rozhodneš něco udělat, tak buď promyšlený a neskoč do toho hned bez rozmyslu. Zvažuj i dlouhodobou strategii. Může to vypadat jako katastrofa teď, ale trhy se vždycky vzpamatují.

128 slov
1.3 minut čtení
6. 7. 2024
Stanislav Macek
Stanislav Macek