Charts.cz/Fórum/Jaký je rozdíl mezi likviditními pooly a běžným obchodováním s kryptoměnami?

Jaký je rozdíl mezi likviditními pooly a běžným obchodováním s kryptoměnami?

Zajímá mě, jak vlastně fungují likviditní pooly a jak se liší od klasického obchodování s kryptoměnami. V poslední době jsem narazil na spoustu informací o decentralized finance, což mě přivedlo k tomu, že chci lépe pochopit, co to vlastně likviditní pooly jsou. Jaký je princip jejich fungování? Když člověk obchoduje s kryptoměnami přes burzy, tak ví, že kupuje nebo prodává konkrétní množství nějakého tokenu v daném okamžiku. Ale u těch likviditních poolů to vypadá jinak, že? Může mi někdo vysvětlit, jak se do toho zapojují další uživatelé a co to vlastně znamená pro cenu kryptoměn? Je pravda, že když přispívám do likviditního poolu, tak tím vlastně poskytuju likviditu pro ostatní obchodníky? A jaké jsou výhody a nevýhody zapojení do likviditních poolů v porovnání s normálním tradingem? Zajímalo by mě taky, jestli jsou v tom nějaká rizika - mám pocit, že u běžného obchodování je to celkem jasné, ale tady mi to přijde trošku složitější. A ještě jedna věc – jak to funguje z pohledu získávání výnosů? Dává smysl investovat do takových poolů, nebo je lepší zůstat u klasického nákupu a prodeje kryptoměn? Rád bych měl jasnější představu o tom, co je pro mě jako investora výhodnější.

196 slov
2 minut čtení
20. 11. 2024
Radek Štěpán
Radek Štěpán

Takže, likviditní pooly fungují úplně jinak než klasické obchodování. Když obchoduješ na burze, tak kupuješ nebo prodáváš tokeny za aktuální cenu, kterou určuje trh. Ale u likviditních poolů přispíváš do poolu s určitou částkou, většinou ve dvou různých kryptoměnách (např. ETH a DAI) a tím vlastně poskytuješ likviditu pro ostatní obchodníky. Když někdo chce něco koupit nebo prodat, tak použije tuhle likviditu a za to dostaneš poplatky jako odměnu.

Hlavní rozdíl je v tom, že místo toho, abys obchodoval sám, tak jsi součástí systému, který umožňuje ostatním obchodovat. Tím se vlastně podílíš na celkovém trhu a ovlivňuješ ceny, ale zároveň jsou tu rizika jako impermanent loss, což může způsobit ztrátu hodnoty tvého vkladu. Takže pokud cena tokenu hodně kolísá, můžeš skončit s menší hodnotou, než kdybys prostě držel tokeny.

Pokud jde o výnosy – ano, může to být výhodné, protože si můžeš vydělat na poplatcích za transakce. Ale je to více riskantní než klasický trading, kde víš přesně, co děláš. Je dobré si to pořádně promyslet a zvážit, co ti sedí víc – jestli chceš jen obchodovat nebo investovat do likvidity. Obě metody mají svoje plusy a mínusy.

187 slov
1.9 minut čtení
7. 2. 2025
Richard Hrdlička
Richard Hrdlička

Likviditní pooly a běžný trading s kryptoměnami mají dost rozdílů. U klasického obchodování prostě kupuješ a prodáváš tokeny a cena se určuje na základě nabídky a poptávky. To je jasný. Naopak likviditní pooly jsou víc o poskytování likvidity. Když přispěješ do poolu, tak vlastně dáváš svoje tokeny do společné „kasy“, ze které pak ostatní obchodníci mohou vybírat nebo do ní vkládat, což vytváří likviditu pro obchodování. Ty jako poskytovatel likvidity za to dostaneš nějaký podíl na poplatcích, které se platí za obchody provedené v poolu, což může být fajn výnos.

Ale pozor! Existují rizika jako impermanent loss, kdy můžeš přijít o hodnotu svých tokenů, zejména pokud se ceny výrazně změní. Takže je dobrý mít na paměti, že to není bez rizika.

Výhody? Můžeš získat pasivní příjem z poplatků, pokud se ti podaří najít dobrý pool. Nevýhody? Můžeš ztratit víc než při běžném tradingu, kde si kupuješ a prodáváš konkrétní množství. Záleží na tvých preferencích – jestli chceš aktivně obchodovat nebo spíš pasivně vydělávat na likviditě.

165 slov
1.7 minut čtení
30. 1. 2025
Helena Valentová
Helena Valentová