Jaký je rozdíl mezi likviditními pooly a běžným obchodováním s kryptoměnami?
Zajímá mě, jak vlastně fungují likviditní pooly a jak se liší od klasického obchodování s kryptoměnami. V poslední době jsem narazil na spoustu informací o decentralized finance, což mě přivedlo k tomu, že chci lépe pochopit, co to vlastně likviditní pooly jsou. Jaký je princip jejich fungování? Když člověk obchoduje s kryptoměnami přes burzy, tak ví, že kupuje nebo prodává konkrétní množství nějakého tokenu v daném okamžiku. Ale u těch likviditních poolů to vypadá jinak, že? Může mi někdo vysvětlit, jak se do toho zapojují další uživatelé a co to vlastně znamená pro cenu kryptoměn? Je pravda, že když přispívám do likviditního poolu, tak tím vlastně poskytuju likviditu pro ostatní obchodníky? A jaké jsou výhody a nevýhody zapojení do likviditních poolů v porovnání s normálním tradingem? Zajímalo by mě taky, jestli jsou v tom nějaká rizika - mám pocit, že u běžného obchodování je to celkem jasné, ale tady mi to přijde trošku složitější. A ještě jedna věc – jak to funguje z pohledu získávání výnosů? Dává smysl investovat do takových poolů, nebo je lepší zůstat u klasického nákupu a prodeje kryptoměn? Rád bych měl jasnější představu o tom, co je pro mě jako investora výhodnější.