Charts.cz/Fórum/Kdy je nejlepší čas koupit nebo prodat ETF fondy?

Kdy je nejlepší čas koupit nebo prodat ETF fondy?

Mám takovou otázku ohledně ETF fondů. Vím, že investování do těchto fondů může být skvělou příležitostí, jak diverzifikovat své portfolio a získat expozici na různé trhy. Ale přemýšlím, kdy je vlastně ten nejlepší čas na nákup nebo prodej těchto fondů? Je lepší kupovat, když trh klesá, nebo když roste? A co se týče prodeje, jsou nějaké signály, které bych měl sledovat? Zajímá mě také, jestli je důležité brát v úvahu aktuální ekonomickou situaci nebo nějaké specifické události jako jsou volby, změny úrokových sazeb nebo jiné faktory. Měli byste raději čekat na určité období v roce, kdy je trh tradičně silnější? Jaké máte zkušenosti s načasováním trhu při obchodování s ETF? Předem díky za vaše rady a názory!

117 slov
1.2 minut čtení
25. 5. 2023
Marie Vorlová
Marie Vorlová

Kdy koupit nebo prodat ETF? No, to je vždycky těžký. Obecně se říká, že když trh klesá, je to fajn příležitost na nákup, protože ceny jsou nižší. Ale zase je důležitý mít na paměti, že ne vždycky platí, že se trh vzpamatuje hned. Někdy může klesnout víc a víc.

Co se týče prodeje, tak sleduj signály jako jsou velký poklesy nebo naopak růsty, ale taky ekonomickou situaci, úrokový sazby a tak. Třeba volby můžou ovlivnit trh dost. Někdo radí čekat na určitou dobu v roce jako třeba konec roku, kdy bývá tzv. „rok v závěru“ nebo obdobné trendy.

Být v obraze a nevěřit jenom jedný strategii je klíčový. Investování do ETF je o dlouhodobý perspektivě, takže nesnaž se příliš načasovat trh, spíš plánuj a měj strategii.

126 slov
1.3 minut čtení
29. 8. 2023
Miroslav Kopal
Miroslav Kopal

Kdy koupit nebo prodat ETF? To je těžká otázka. Hodně lidí říká, že nejlepší je kupovat, když trh klesá, protože pak máš lepší ceny. Ale na druhou stranu, když trh roste, můžeš mít pocit, že ti něco utíká. Takže to chce trochu cítit. Co se týče prodeje, signály jako změny v ekonomice nebo zprávy o úrokových sazbách můžou hodně napovědět. Věřím, že když vidíš nějaký velký pokles nebo naopak nárůst, je dobrý se zamyslet, jestli to chceš prodat nebo ne. A jo, tradičně jsou některé období v roce silnější - třeba po Novém roce nebo na jaře. Ale není to žádná zaručená věc. Já osobně se snažím nesledovat trh denně a investuju dlouhodobě, takže mi přijde lepší zaměřit se na fundamenty a ne jen na aktuální trendy.

127 slov
1.3 minut čtení
25. 12. 2023
Jan Tichý
Jan Tichý