Charts.cz/Fórum/Které technologie nebo firmy mají nejvyšší výnosnost letos?

Které technologie nebo firmy mají nejvyšší výnosnost letos?

Mám takový dotaz ohledně investic. V poslední době jsem slyšel, že některé technologie a firmy se letos dostaly do popředí díky velmi vysoké výnosnosti. Zajímalo by mě, jestli někdo má přehled o tom, které konkrétní sektory nebo společnosti nyní zažívají největší boom. Je to třeba něco spojeného s obnovitelnými zdroji energie, nebo snad s umělou inteligencí? Slyšel jsem také, že některé technologické firmy vyrostly na hodnotě i přes tumult v ekonomice. Jaké jsou vaše tipy a zkušenosti? Měli jste štěstí s nějakými investicemi, které vám letos přinesly solidní zisky? Také by mě zajímalo, jestli je v letošním roce nějaký konkrétní trend, který bych měl sledovat, abych si nenechal ujít příležitosti. Rád bych věděl, jestli máte nějaké doporučení na akcie nebo ETF, které by mohly být zajímavé na investici v tomto roce. Jaké jsou vaše názory? Díky za jakékoliv informace!

139 slov
1.4 minut čtení
17. 7. 2023
Tomáš Duchoň
Tomáš Duchoň

Tak letos se hodně mluví o umělé inteligenci a technologiích kolem ní. Firmy jako Nvidia nebo Microsoft fakt vyletěly nahoru, hlavně díky poptávce po AI. Pak je tu ještě sektor obnovitelných zdrojů, jako jsou solární panely, větrné turbíny a tak, což taky vypadá slibně. Například firmy jako NextEra Energy nebo Enphase Energy mají solidní růst.

Co se týče ETF, tak bych zkusil nějaké zaměřené na technologie nebo zelenou energii, třeba i ARK Invest má pár zajímavých fondů. Taky jsem slyšel, že farmaceutické firmy a biotechnologie teď dostávají novou šanci, zvlášť s pokrokem v genech a léčivech proti rakovině.

Trend, co sleduju, je určitě udržitelnost a všechno kolem ESG (environmentální, sociální a správa). Takže pokud chceš investovat, mrkni na tohle. Měl jsem štěstí s několika akciemi v tech sektoru letos, fakt to šlo nahoru. Ale jasně, pamatuj na riziko, je to pořád trh.

141 slov
1.4 minut čtení
4. 5. 2023
Aleš Klíma
Aleš Klíma

Jasně, letos je fakt spousta zajímavých trendů. Umělá inteligence fakt frčí, firmy jako Nvidia nebo třeba Microsoft hodně zvedly hodnotu, protože investují do AI a cloudových služeb. Obnovitelné zdroje taky nejsou pozadu, třeba solární technologie a akcie jako Enphase Energy nebo First Solar se dost zhodnotily. Taky bych se podíval na biotechnologie, tam jsou některé společnosti, co mají slušný růst díky novým lékům a technologiím. ETF zaměřený na technologie nebo obnovitelné zdroje může být taky dobrá volba, pokud chceš rozložit riziko. Trendy v oblasti udržitelnosti a zelené energie se pořád rozvíjejí, takže tohle bude asi dlouhodobější záležitost. Určitě sleduj vývoj v těchto oblastech, mohlo by to přinést zajímavé příležitosti.

109 slov
1.1 minut čtení
12. 5. 2023
Irena Vojtěchová
Irena Vojtěchová