Charts.cz/Fórum/Jak začít investovat do ETF, když jsem úplný začátečník?

Jak začít investovat do ETF, když jsem úplný začátečník?

Chtěl bych se zeptat, jak vůbec začít investovat do ETF, když jsem totální nováček v investování. Nikdy jsem se o to nezajímal a teď mě to nějak přitahuje. Mám několik základních otázek a doufám, že mi někdo pomůže. Jaké jsou vlastně ETF a jak se liší od běžných akcií? Něco jsem slyšel o tom, že to jsou fondy, ale pořád tomu moc nerozumím. Jaký je nejlepší způsob, jak si vybrat ETF, do kterého bych mohl investovat? Je lepší se zaměřit na určité sektory nebo na širší trh? A co když chci investovat s malým množstvím peněz? Je to vůbec možné? Jaké jsou poplatky spojené s nákupem ETF a měl bych si dávat pozor na něco konkrétního? Chtěl bych také vědět, jak dlouho bych měl své investice držet a co dělat v případě, že trh klesne. Je lepší být trpělivý nebo se snažit časovat trh? A nakonec, kde vlastně mohu ETF koupit? Musím mít nějakého makléře nebo mohu použít online platformy? Snad mi někdo poradí, protože mám z toho všechno trochu zmatek a rád bych se konečně pustil do investování.

179 slov
1.8 minut čtení
26. 8. 2024
Irena Jirková
Irena Jirková

Takže, ETF jsou vlastně fondy, které se chovají jako akcie. Když koupíš ETF, tak vlastně kupuješ část portfolia, které zahrnuje třeba akcie různých firem nebo jiné investice. Hlavní výhoda je v diverzifikaci – místo toho, abys kupoval akcie jedné firmy, dostaneš do portfolia více firem najednou.

Když chceš začít investovat, tak se podívej na nějaké populární platformy pro obchodování, jako je třeba Degiro nebo Revolut. Můžeš začít klidně s malým množstvím peněz, většina ETF se obchoduje za cenu jedné akcie, takže si nemusíš hned připravit velké sumy.

Co se týče výběru ETF, můžeš začít s těmi, co sledují široký trh jako S&P 500 nebo MSCI World. To ti dá dobrý základ. Sektory jsou fajn, ale hodně záleží na tom, jak moc chceš riskovat.

Poplatky bývají různý – něco platíš u brokera za obchodování a pak máš ještě poplatky za správu fondu (to ti ukáže TER).

Držet investice bys měl ideálně dlouhodobě. Když trh klesne, je lepší být trpělivý a nepanikařit. Trhy se obvykle vzpamatují.

Takže shrnutí: začni s platformou, vyber si ETF podle tvých preferencí a buď trpělivý. Časování trhu je obvykle špatný nápad.

181 slov
1.8 minut čtení
28. 11. 2024
Marek Hora
Marek Hora

Takže, pokud chceš začít s ETF, je to vlastně docela jednoduchý. ETF jsou fondy, který sledují nějaký index (třeba S&P 500) nebo sektor a můžeš je koupit jako akcie. To znamená, že když kupuješ ETF, vlastně investuješ do celého portfolia akcií najednou, což je fajn pro diverzifikaci.

Pokud jde o výběr ETF, můžeš se zaměřit na široký trh nebo specifické sektory, záleží na tom, co tě zajímá a jak moc riskovat chceš. Když máš málo peněz na začátek, to vůbec nevadí, protože většina brokerů dovoluje nakupovat i jen malý počet kusů.

Poplatky se liší, ale typicky jsou nižší než u klasických podílových fondů. Hlavně si dávej pozor na správní poplatky (TER) a případné poplatky za obchodování. Co se týče držení investic – většinou je lepší být trpělivý a nesnažit se trh časovat. Když trh klesne, tak bys měl mít dlouhodobou perspektivu a nespanikařit.

ETF můžeš koupit přes online brokera jako Degiro nebo Robinhood. Stačí si otevřít účet a můžeš začít. Všechno to vypadá složitě, ale postupně se do toho dostaneš.

168 slov
1.7 minut čtení
3. 11. 2024
Milada Šťastná
Milada Šťastná