Charts.cz/Fórum/Kdy je nejlepší čas na rebalancování portfolia?

Kdy je nejlepší čas na rebalancování portfolia?

Přemýšlím, kdy by bylo nejvhodnější rebalancovat své investiční portfolio. Zda je lepší to dělat pravidelně, třeba každý rok, nebo když se trh pohne a některé investice začnou dominovat? Zajímalo by mě, jaký má vliv volatilita na rozhodnutí o rebalancování. Četl jsem, že některí investoři doporučují rebalancování po každém významném poklesu trhu, ale zdá se mi to dost chaotické. Měl bych se podívat na výkon jednotlivých aktiv v portfoliu a pak se rozhodnout, nebo lze mít nějakou obecnou strategii? A co když mám v plánu dlouhodobě držet určité akcie nebo kryptoměny? Změní to mé rozhodnutí, pokud dojde k výrazným změnám hodnoty? Dále mě zajímá, zda existují specifické signály nebo indikátory, podle kterých bych měl vědět, že je čas na rebalancování. Je dobré sledovat poměr mezi různými třídami aktiv a jak často byste měli provádět analýzu svého portfolia? Myslím, že by mi pomohlo slyšet názory zkušenějších investorů na tuto téma. Jak jste to dělali vy? Jaké máte postupy a tipy ohledně rebalancování portfolia?

161 slov
1.6 minut čtení
24. 1. 2023
Magdaléna Matoušková
Magdaléna Matoušková

Rebalancování portfolia je fakt důležitý, ale záleží na tom, jaký máš styl investování. Pravidelný interval, třeba jednou ročně, může být fajn, protože to dává strukturu. Ale pokud sleduješ trh a vidíš, že nějaké investice vyletěly nebo spadly, tak to chceš upravit hned. Volatilita trhu hraje roli – když je trh hodně rozházený, tak můžeš častěji rebalancovat.

Je dobrý sledovat poměr mezi různýma třídama aktiv. Když něco začne dominovat, třeba akcie nebo kryptoměny, tak si dej pozor na přehřátí portfolia. Samozřejmě, pokud plánuješ dlouhodobě držet nějaké akcie nebo kryptoměny a věříš jim, tak ten pokles ti může být jedno. Jen je dobrý mít nějakou hranici, kdy si řekneš "dost".

Pokud jde o signály pro rebalancování, tak sleduj vlastně, jak moc se tvé portfolio odchyluje od původního nastavení. Pokud to překročí určité procento (třeba 5-10 %), tak to může být čas na změnu. Takže analýza portfolia by měla probíhat aspoň jednou za čtvrtletí nebo půl roku. Důležité je nepanikařit a mít k tomu systém.

162 slov
1.6 minut čtení
15. 2. 2024
Viktor Sýkora
Viktor Sýkora

Rebalancování portfolia záleží na tvých cílech a toleranci k riziku. Někdo doporučuje dělat to jednou ročně, což je fajn, protože to dá nějakou strukturu. Jiní investoři to dělají, když se něco zásadního stane – třeba když ti jedno aktivum vyletí nebo spadne a už ti to nedává smysl vzhledem k tvému původnímu rozložení. Volatilita trhu je určitě faktor, ale nesmíš se nechat strhnout emocemi.

Pokud plánuješ dlouhodobě držet některé akcie nebo kryptoměny, musíš si rozmyslet, jestli jsou v tvém portfoliu pořád na správném místě. Třeba po velkém poklesu bys mohl chtít přehodnotit, jestli investice má stále potenciál. Obecně je dobré sledovat poměr mezi třídami aktiv a mít nějaké indikátory pro rebalancování. Třeba jestli se odchýlíš od nastavených procent.

Osobně dělám analýzu jednou za čas, třeba každých 6 měsíců, a při větších pohybech na trhu. Každý máme jiný styl, tak si najdi ten svůj a drž se ho, ale nezapomeň na flexibilitu.

151 slov
1.5 minut čtení
2. 11. 2024
Božena Světlíková
Božena Světlíková