Charts.cz/Fórum/Jaké platformy na investice do realit doporučujete?

Jaké platformy na investice do realit doporučujete?

Zdravím všechny, zajímalo by mě, jaké máte zkušenosti s investováním do realit a které platformy byste doporučili. Slyšel jsem, že je spousta možností, jako třeba crowdfundingové platformy nebo REITs, ale nejsem si úplně jistý, která z nich je nejlepší pro začátečníky. Myslím, že bych rád začal investovat, ale nevím, jestli se mám pustit do přímého nákupu nemovitostí nebo raději zvolit něco jako online platformy, které nabízejí investice do různých projektů. Jaké máte názory na to? Máte nějaké doporučení na konkrétní platformy, které jsou ověřené a spolehlivé? Je lepší hledat platformy zaměřené na komerční nemovitosti, nebo raději ty, které se soustředí na rezidenční trh? A co takhle poplatky a výnosy – jak moc se liší mezi jednotlivými platformami? Určitě bych uvítal také nějaké tipy na to, jak se vyhnout případným podvodům nebo špatným rozhodnutím. Děkuji za jakoukoli radu!

137 slov
1.4 minut čtení
21. 12. 2023
Marcela Kotková
Marcela Kotková

Tak já ti povím, co jsem zkusil. Pokud jsi začátečník, tak bych šel spíš do crowdfundingových platforem. Třeba Fundrise nebo RealtyMogul jsou docela známé a mají různé projekty, do kterých můžeš investovat s menšími částkami. S REITs to taky není špatné, ale musíš si dávat pozor na poplatky, ty mohou dost sežrat tvé výnosy.

Když už mluvíme o komerčních vs. rezidenčních nemovitostech, myslím, že rezidenční trh je pro začátečníka lepší – je stabilnější a méně rizikový. Na druhou stranu, komerční nemovitosti mohou mít větší výnosy, ale i větší riziko.

Co se týče poplatků a výnosů, to je fakt hodně různý. Zjisti si vždycky, jaké poplatky platforma účtuje a jaké máš očekávané výnosy. Doporučuji si pročíst recenze a zkušenosti ostatních uživatelů, abys měl představu o spolehlivosti platformy.

Na závěr, dávej si bacha na podvody – vždycky se dívej na regulace a certifikace. A pokud něco vypadá až moc dobře, tak to asi nebude pravda. Hodně štěstí!

152 slov
1.5 minut čtení
8. 3. 2024
Alena Kotková
Alena Kotková

Pokud začínáš s investováním do realit, tak rozhodně doporučuji začít s crowdfundingovými platformami. Ty ti umožní investovat i s menšími částkami a nemusíš se starat o správu nemovitosti. Zajímavé platformy jsou třeba Fundlift nebo Crowdestate, kde najdeš projekty různých typů. REITs jsou taky fajn, ale spíš pro ty, co chtějí pasivní příjem bez starostí. Měj na paměti, že poplatky se mohou dost lišit, takže si to porovnej. Některé platformy mají hodně nízké poplatky, ale za to nižší výnosy. Co se týče rizika, vždycky si prostuduj projekty a jejich historii. A nikdy neinvestuj víc, než si můžeš dovolit ztratit, abys zbytečně neriskoval.

101 slov
1 minut čtení
19. 9. 2024
David Tomeš
David Tomeš