Charts.cz/Fórum/Jak investovat do zlata s málem peněz?

Jak investovat do zlata s málem peněz?

Zdravím všechny, mám otázku ohledně investování do zlata. Jsem si vědom toho, že zlato je považováno za bezpečnou investici a často se doporučuje jako způsob ochrany proti inflaci, ale co když nemám k dispozici moc peněz? Jaký je nejlepší způsob, jak začít investovat do zlata, když mám třeba jen pár tisíc korun? Uvažoval jsem o možnostech jako jsou zlaté mince nebo šperky, ale nejsem si jistý, jestli je to rozumné nebo výhodné. Také jsem slyšel o investičních fondech zaměřených na zlato, což zní zajímavě, ale nevím, jak fungují a jestli jsou vhodné pro drobné investory. Myslíte si, že je lepší koupit fyzické zlato nebo investovat do nějakých ETF? A co se týče dlouhodobého investování, je to vůbec smysluplné, když mám omezený rozpočet? Rád bych slyšel názory a zkušenosti od těch, kteří už do zlata investovali. Jaké máte tipy na to, jak začít s malými částkami a na co si dávat pozor? Děkuji za jakékoliv rady!

155 slov
1.6 minut čtení
23. 6. 2024
Vojtěch Sládek
Vojtěch Sládek

Zlato je fakt dobrá investice, ale když máš jen pár tisíc, tak to chce přemýšlet. Fyzické zlato jako mince nebo šperky můžeš koupit, ale pamatuj, že platíš i za zpracování a design, což může zvýšit cenu. Mince jako Krugerrandy nebo Wiener Philharmoniker jsou relativně rozumné, ale stejně se dostaneš na nějaké vyšší částky.

Pokud nechceš kupovat fyzicky zlato nebo nemáš na to prachy, zkus ETF fondy zaměřené na zlato. To je vlastně jako akcie, které sledují cenu zlata, takže nemusíš mít starosti s uskladněním nebo pojištěním. Můžeš začít s malými částkami a často je nižší vstupní poplatek než u fyzického zlata.

Dlouhodobě to smysl dává, pokud chceš diverzifikovat portfolio a chránit se před inflací. Jen si dej bacha na poplatky u těch fondů a na to, jak dlouho plánuješ investici držet. Klidně se podívej na různé platformy, kde můžeš ETF koupit, jako třeba Revolut nebo jiné tradingové aplikace.

Každopádně začni pomalu a sleduj trh – zlato může kolísat a je dobrý mít představu o tom, co se děje.

167 slov
1.7 minut čtení
5. 2. 2025
Karel Paleček
Karel Paleček

Investování do zlata s menším rozpočtem je určitě možné. Pokud máš pár tisíc, zlaté mince nebo šperky můžou být zajímavé, ale pamatuj, že šperky mají často vyšší přirážku a nemusí být nejlepší volba pro investici. Zkus se podívat na investiční zlato, což jsou mince nebo cihličky s garantovanou čistotou. Když už jde o ETF, to může být fajn způsob, jak investovat do zlata bez nutnosti skladovat fyzické zlato. Tyto fondy sledují cenu zlata a můžeš do nich investovat i menší částky. Důležité je si ovšem zjistit poplatky, které s tím souvisejí, protože ty můžou zmenšit tvůj výnos. Dlouhodobě je zlato dobrá ochrana proti inflaci, takže pokud plánuješ investovat na delší dobu, může to smysl dávat i s malým rozpočtem. Snaž se diversifikovat a nevsázet všechno na jedno místo. Hodně štěstí!

130 slov
1.3 minut čtení
28. 1. 2025
Emil Jílek
Emil Jílek