Charts.cz/Fórum/Jak začít s hedgingem proti poklesu akcií?

Jak začít s hedgingem proti poklesu akcií?

Chtěl bych se zeptat, jak nejlépe začít s hedgingem proti poklesu akcií. Mám nějaké akcie, které jsem koupil před časem, ale teď mám pocit, že trh je hodně volatilní a že by se mohly brzy propadnout. Vím, že hedging je nějaký způsob, jak minimalizovat riziko a ochránit svůj investiční portfoliový majetek, ale nevím, kde začít. Jaké nástroje bych měl použít? Mám uvažovat o opcích nebo futures? A co takhle ETF? Jaké jsou vlastně ty nejlepší strategie pro hedging a co bych měl dělat, abych se vyhnul ztrátám? Taky by mě zajímalo, zda je lepší hedgovat konkrétní akcie nebo celé portfolio. Jak často bych měl přehodnocovat svůj hedgingový plán? Případně jsou nějaké konkrétní příklady úspěšného hedgingu, které bych si mohl prostudovat? Zkoušel někdo z vás hedging a jaké máte zkušenosti? Jsem si vědom toho, že to může být složité, ale rád bych se dozvěděl víc o tom, jak na to a co všechno potřebuji k tomu, abych byl úspěšný v ochraně svých investic. Děkuji za jakékoli tipy nebo rady!

168 slov
1.7 minut čtení
26. 1. 2024
Patrik Pospíšil
Patrik Pospíšil

Hedging proti poklesu akcií můžeš začít různě a záleží na tom, co ti víc vyhovuje. Když chceš chránit konkrétní akcie, můžeš zkusit koupit put opce. Tím si zajistíš právo prodat akcie za určitou cenu, což ti pomůže, pokud cena spadne. Futures jsou zase dobré pro hedging celého portfolia, ale jsou trošku riskantnější a vyžadují víc zkušeností.

Další možností je investovat do ETF zaměřených na shortování trhu nebo sektorů, které si myslíš, že by mohly klesnout. Tyhle ETF mohou tvoje ztráty kompenzovat, když tvé akcie začnou padat.

Co se týče strategií, hodně lidí doporučuje kombinaci put opcí a short ETF. S tím můžeš udělat pěkný hedging bez nutnosti prodávat akcie. Je taky dobré pravidelně přehodnocovat svůj plán, třeba jednou za měsíc nebo když trh hodně kolísá.

Jako příklad úspěšného hedgingu si můžeš projít příběhy investorů, kteří použili opce během finanční krize v roce 2008. Hodně se o tom píše na investičních fórech a můžeš se inspirovat jejich strategiemi.

Hlavně se neboj experimentovat a učit se z chyb. Hedging není dokonalá ochrana, ale pomůže ti minimalizovat ztráty.

171 slov
1.7 minut čtení
27. 5. 2024
Stanislav Kolman
Stanislav Kolman

Hedging je fakt dobrý způsob, jak si ochránit investice, když máš pocit, že trh půjde dolů. Můžeš začít třeba s opcemi – koupě put opcí na akcie, co máš, ti dává právo prodat je za určitou cenu. To je dost populární a efektivní metoda. Futures jsou spíš pro pokročilejší, ale taky fungují. Pokud se ti nechce do komplikovaných nástrojů, zvaž ETF, které shortují trh, to může být jednodušší a přehlednější.

Co se týká strategie, zkus si udělat plán, jestli chceš hedgovat konkrétní akcie nebo hele celé portfolio. Můžeš mít různou strategii pro každé z toho. Taky si urči, jak často budeš kontrolovat svůj hedging – doporučuji to aspoň jednou za měsíc.

Pár příkladů úspěšného hedgingu najdeš v článcích o hedge fondech – kluci tam to umí dost dobře. Jinak osobně jsem hedgoval párkrát a můžu říct, že to může ušetřit dost nervů, pokud máš správné nástroje a víš, co děláš.

149 slov
1.5 minut čtení
10. 7. 2024
Blanka Hladíková
Blanka Hladíková