Charts.cz/Fórum/Kdy je nejlepší čas na nákup akcií - při pádu nebo vzestupu trhu?

Kdy je nejlepší čas na nákup akcií - při pádu nebo vzestupu trhu?

V poslední době se hodně mluví o tom, jaký je ideální čas na investice do akcií. Mám pocit, že se lidé rozdělují na dvě skupiny – jedni říkají, že nejlepší je nakupovat, když trhy klesají, protože pak můžete získat akcie za výhodnější cenu. Na druhou stranu jsou tady ti, kdo tvrdí, že je lepší počkat na vzestup trhu a investovat do akcií, když jsou na vrcholu, protože to prý signalizuje stabilitu a potenciál pro další růst. Ale jak to vlastně je? Je pravda, že když trh padá, je to pro investory skvělé období k nákupu? Nebo je moudřejší počkat a investovat až ve chvíli, kdy se vše zdá být na správné cestě a ceny rostou? Vím, že existuje spousta názorů a strategií, ale jak jako nováček v investování poznám, co je správné pro mě? Jaká jsou rizika spojená s oběma přístupy a co si o tom myslíte vy? Kdy jste naposledy nakupovali akcie a co vás vedlo k tomu rozhodnutí v dané chvíli? Přijde mi to jako velmi složité téma a ráda bych slyšela vaše zkušenosti a názory na toto dilema.

181 slov
1.8 minut čtení
18. 10. 2024
Marek Kraus
Marek Kraus

Když to vezmu z pohledu investora, tak je to dost o strategii a osobní toleranci k riziku. Nákup při pádu trhů je fajn, protože akcie jsou levnější, ale hrozí, že se cena ještě víc propadne. Na druhou stranu, kupovat na vrcholu může vypadat jako rozumné, ale tam už riskujete, že se trh otočí a vy si koupíte něco s bublinkou. Většina lidí radí mít nějakou dlouhodobou strategii a ne jen skákat po trendech. Já osobně dělám mix, když vidím solidní firmu na dně, tak nakupuju, ale taky se dívám na celkový trend. Naposledy jsem nakupoval v době, kdy se hodně spekulovalo o poklesu tech akcií. Vzal jsem to jako příležitost a doufám, že se to vyplatí. Ale je to vždycky risk a člověk by měl být připraven na to, že ne všechno výjde.

133 slov
1.3 minut čtení
12. 3. 2022
Lukáš Doležel
Lukáš Doležel

Takže, tohle je věčné dilema. Když trh padá, lidi říkají, že je to ideální chvíle na nákup, protože ceny akcií jsou nízké a ty můžeš chytit skvělé příležitosti. To zní fajn, ale nikdy nevíš, jestli ten pokles není začátek delší krize. Na druhou stranu, když trh roste, většina investičních guru radí nakupovat, protože to vypadá stabilně a že to má potenciál dál růst. Ale co když to všechno spadne hned po tvém nákupu? Takhle si můžeš říkat „no jo, ale teď už to vypadá jako bublina“.

Jako nováček bych asi doporučil mít rozum a neinvestovat všechny prachy najednou. Rozdělit investice v čase je lepší strategie – klidně nakupovat jak při poklesech, tak když se trh zotavuje. Samozřejmě záleží na tom, kolik riskuješ a jak dlouho chceš investice držet. Já naposledy kupoval akcie v době mírného poklesu a prostě jsem si říkal, že je to pro mě dobrá cena na dlouhodobé držení. Takže pokud se cítíš pohodlně s rizikem a máš plán, tak jdi do toho! Ale nedělej věci uspěchaně.

168 slov
1.7 minut čtení
22. 10. 2023
Jana Pazderová
Jana Pazderová