Charts.cz/Fórum/Jak na daně z prodeje NFT?

Jak na daně z prodeje NFT?

Nedávno jsem se pustil do světa NFT a prodal jsem několik digitálních uměleckých děl, což mě dost nadchlo. Teď ale přichází otázka, která mě poněkud znepokojuje – co když nevím, kolik vlastně mám zaplatit na daních? Mám pocit, že se kolem toho všude mluví, ale konkrétní informace chybí. Jak to vlastně funguje? Je to jako s akciemi, kde musím platit daň z kapitálových výnosů, nebo je to něco jiného? A co když jsem nakoupil NFT za určitou částku a teď je prodávám za víc, jak se to celé počítá? Je potřeba mít nějakou evidenci o tom, za kolik jsem je koupil a prodal? Jaké jsou termíny pro podání daňového přiznání v tomto případě? Mám se bát pokut za špatné vykazování příjmů z prodeje NFT? Taky by mě zajímalo, jestli existují nějaké specifické zákony nebo pravidla v různých zemích. Zkrátka, potřeboval bych takový přehled, co všechno musím vědět ohledně daní a NFT. Může mi někdo poradit, jak na to?

158 slov
1.6 minut čtení
23. 7. 2024
Bohuslav Jiránek
Bohuslav Jiránek

Prodané NFT se většinou daní jako kapitálové výnosy, takže pokud si je koupil za určitou částku a prodal za víc, měl bys to hlásit. Musíš mít doklady o nákupu a prodeji, jinak to bude komplikované. Pokud jsi například koupil NFT za 1000 Kč a prodal za 5000 Kč, musíš zdanit ten zisk, což je v tomhle případě 4000 Kč. Termíny pro podání daňového přiznání se liší podle země, ale většinou je to do konce března nebo dubna. Ohledně pokut – jo, je lepší mít všechno v pořádku, aby tě nepostihli. Zákony se liší podle toho, kde žiješ, takže se mrkni na místní legislativu. Někdo radí konzultaci s daňovým poradcem, aby ses vyhnul průšvihům.

113 slov
1.1 minut čtení
22. 1. 2025
Zdeněk Dubský
Zdeněk Dubský

Jasně, daně z NFT můžou být trochu chaotický. V zásadě platíš daň z kapitálových výnosů, takže když prodáš NFT za víc, než jsi ho koupil, tak to je zisk a ten se daní. Čím víc detailů máš, tím líp – měj záznamy o tom, kolik jsi za NFT dal a za kolik jsi ho prodal. To ti pomůže při vyplňování daňovýho přiznání. Termíny se liší podle země, ale většinou je to na jaře – dej pozor, abys to nepodcenil, pokuty za nevyplnění nebo špatný vykazování můžou být vysoký. Co se týče pravidel, tak v některých zemích může být víc specifických nařízení ohledně kryptoměn a NFT, takže se mrkni na lokální legislativu. Kdyby to bylo moc složitý, určitě doporučuju konzultaci s daňovým poradcem, aby ti to vysvětlil lépe.

127 slov
1.3 minut čtení
3. 2. 2025
Božena Světlíková
Božena Světlíková