Charts.cz/Fórum/Jak může zlato ochránit moje peníze během inflace?

Jak může zlato ochránit moje peníze během inflace?

Zajímalo by mě, jak vlastně zlato dokáže ochránit moje úspory, když se mluví o inflaci. Čtu spoustu článků, kde se říká, že zlato je bezpečná investice, ale moc nechápu, proč by mělo být lepší než jiné možnosti, jako třeba akcie nebo nemovitosti. Jak zlato reaguje na rostoucí ceny a co to vlastně znamená pro moje peníze? Je pravda, že když hodnoty měn klesají, zlato si drží svoji hodnotu? A jaký je vlastně historický vývoj ceny zlata v obdobích vysoké inflace? Myslím, že by to mohlo být zajímavé. Mám také obavy z toho, že zlato není úplně likvidní jako například peníze na účtu. Jak se vlastně dá zlato prodat, když bych potřeboval rychle hotovost? A co třeba náklady na uchování zlata? Je lepší kupovat fyzické zlato nebo investovat do zlatých ETF? A na co si mám dát pozor při investování do zlata? Rád bych slyšel názory a zkušenosti ostatních, jak investovali do zlata a jestli byli spokojení s tím, jak chránilo jejich finance v těžkých časech.

165 slov
1.7 minut čtení
8. 10. 2023
Šárka Dubská
Šárka Dubská

Zlato se často považuje za bezpečný přístav během inflace, protože si většinou udržuje svou hodnotu. Když ceny rostou a peníze ztrácejí na kupní síle, zlato bývá stabilní, protože je omezené množství a lidé do něj tradičně investují. Historicky, když byla vysoká inflace, cena zlata obvykle rostla, protože investoři hledají něco, co by jim uchovalo hodnotu. Například v 70. letech, když byla inflace vysoko, cena zlata šla nahoru.

Co se likvidity týče, fyzické zlato se prodává docela dobře, ale možná to bude chtít trochu času a správné místo. Můžeš prodat zlato v obchodech s drahými kovy nebo přes internet, takže to není tak složité. Na druhou stranu, zlato vyžaduje nějakou péči a uchovávání – musíš mít někde bezpečné místo, což může být další náklad.

Pokud zvažuješ investice do zlata, ETF jsou fajn alternativou – snadno se obchodují jako akcie a nemusíš se starat o fyzické uchování. Ale zase ti to nedá ten pocit vlastnit něco hmatatelného. Zároveň si dej pozor na poplatky a podmínky při investování do ETF.

Celkově zlato může být dobrý způsob, jak diverzifikovat portfolio a chránit finance v těžkých časech. Záleží ale na tom, co preferuješ – fyzické zlato nebo ETF? Každý má své výhody a nevýhody.

197 slov
2 minut čtení
9. 4. 2024
Alena Vobořilová
Alena Vobořilová

Zlato je považováno za bezpečný přístav během inflace, protože má tendenci si držet hodnotu, když ostatní aktiva ztrácejí. Když ceny rostou a měny slábnou, zlato často roste na ceně. Historicky v obdobích vysoké inflace, jako byly 70. léta, zlato výrazně posílilo a lidé ho kupovali jako ochranu před ztrátou kupní síly.

Co se týče likvidity, zlato není tak snadno přístupné jako peníze na účtu, ale dá se prodat v různých formách - buď fyzicky (např. zlaté mince nebo cihly) nebo přes ETF, což je jednodušší a rychlejší. U fyzického zlata je dobré mít na paměti náklady na uchování a případnou pojistku.

Investice do zlata může být fajn diversifikace portfolia, ale je důležité si uvědomit, že to není bez rizika. Pokud bys chtěl investovat, zvaž, co ti vyhovuje víc - fyzické zlato nebo ETF. Každý má svoje pro a proti. A hlavně sleduj trh a uč se z historie! Moje zkušenosti? Mám pár mincí a občas je prodám, když potřebuji hotovost, ale radši mám ETF pro rychlejší přístup k penězům.

167 slov
1.7 minut čtení
25. 11. 2024
Bohuslav Rada
Bohuslav Rada