Charts.cz/Fórum/Investice do kryptoměn versus akcie pro stabilní příjem

Investice do kryptoměn versus akcie pro stabilní příjem

Přemýšlím, kam bych měl investovat své peníze, a stále se nemohu rozhodnout, zda je lepší jít do kryptoměn, nebo spíše do akcií. Zajímá mě, co byste doporučili jako rozumnou volbu pro pravidelný a stabilní příjem. Vím, že kryptoměny mohou přinést vysoké zisky, ale zároveň jsou strašně nestabilní a riskantní. Na druhou stranu, akcie mi přijdou jako bezpečnější volba, ale přece jen si říkám, jestli tam není ta šance na větší výnosy. Obzvlášť teď, když slyším o tom, jak některé kryptoměny zažívají obrovský boom. Zároveň je mi jasné, že trh s akciemi má také své výkyvy a rizika. Jak to vidíte vy? Je možná kombinace obojího? Jaké máte zkušenosti s investováním do těchto dvou oblastí? Měli byste tipy na konkrétní kryptoměny nebo akcie, které stojí za pozornost? A co třeba pasivní příjem? Je možné ho dosáhnout spíše skrze dividendové akcie než skrze investice do kryptoměn? Děkuji za jakékoli názory a rady, které by mi mohly pomoci v rozhodování.

157 slov
1.6 minut čtení
18. 7. 2021
Jakub Černý
Jakub Černý

Když to vezmu kolem a kolem, tak akcie mi přijdou jako rozumnější volba pro stabilní příjem. Většina lidí, co investují do akcií, míří na dividendové akcie, které pravidelně vyplácejí nějakou část zisku, takže máš vlastně pasivní příjem. Případně můžeš zkusit ETF, což je fajn způsob, jak diverzifikovat riziko a mít něco jako stabilnější portfólio.

Na druhou stranu kryptoměny jsou fakt divoká jízda. Můžeš mít obrovské zisky za krátkou dobu, ale stejně tak přijde i velký propad. Kdo ví, co bude s Bitcoinem nebo Ethereem za rok? Osobně bych do kryptoměn šel spíš s tím, že vím, že o nějaké ty peníze můžu přijít a nečekal bych pravidelný příjem.

Takže pokud hledáš stabilitu a pasivní příjem, akcie jsou pro tebe lepší volba. Ale klidně si část peněz nech v kryptu jako spekulaci – jen se připrav na nervy! Co se týká konkrétních tipů, tak se podívej na firmy s dobrou historií vyplácení dividend, třeba někteří giganti jako Coca-Cola nebo Johnson & Johnson. V kryptu můžeš zvažovat stablecoiny nebo projekty s reálným užitkem, ale buď opatrnej.

173 slov
1.7 minut čtení
18. 7. 2024
Pavla Kubíčková
Pavla Kubíčková

Investice do akcií jsou určitě lepší volba, pokud hledáš stabilní příjem. Akcie ti můžou přinést dividendy, což je skvělý způsob, jak dostat nějaké peníze pravidelně. Navíc akciový trh má historii růstu, i když samozřejmě může mít výkyvy. Na druhou stranu kryptoměny jsou fakt divoký. Můžeš mít super zisky, ale taky můžeš hodně ztratit během pár dní. Pokud chceš riskovat a máš rád adrenalin, tak klidně do krypta, ale nečekej od toho stabilitu. Něco jako kombinace obojího by mohla fungovat – třeba investovat větší část do akcií a malou do kryptoměn, abys měl možnost profitovat z obojího bez toho, aby ses dostal do velkého rizika. Co se týče konkrétních tipů, na akcie bych doporučil zaměřit se na firmy s dobrou historií vyplácení dividend (např. tech nebo spotřební zboží). U kryptoměn se koukni na BTC nebo ETH, ale buď opatrný a investuj jen to, co si můžeš dovolit ztratit. Držím palce v rozhodování!

151 slov
1.5 minut čtení
8. 9. 2023
Luboš Málek
Luboš Málek