Charts.cz/Fórum/Jak začít investovat do nemovitostí bez velkého kapitálu?

Jak začít investovat do nemovitostí bez velkého kapitálu?

Zajímám se o investování do nemovitostí, ale mám omezený rozpočet a nevím, jak začít. Jsou nějaké možnosti, jak se pustit do tohoto světa, aniž bych potřeboval mít miliony na účtu? Slyšel jsem o různých strategiích a přístupech, jako jsou REITs nebo crowdfundingové platformy, ale nejsem si jistý, jak to funguje a jestli je to pro mě. Jaká jsou rizika? A co třeba sdílené vlastnictví? Mám obavy, že když nebudu mít dostatek kapitálu, tak se mi to nepovede. Jaké jsou vaše zkušenosti? Mohli byste doporučit nějaké konkrétní kroky nebo tipy, které by mi mohly pomoci začít? Jaké nemovitosti by byly vhodné pro začátečníka s malým rozpočtem? Jak se dá najít dobrá příležitost a na co si dát pozor? Rád bych se dozvěděl více o tom, jak funguje trh s nemovitostmi a co všechno obnáší investice, když máte omezené finance. Díky za každou radu!

142 slov
1.4 minut čtení
13. 3. 2024
Irena Vobořilová
Irena Vobořilová

Investování do nemovitostí s malým rozpočtem je určitě možné. Zvaž REITs, což jsou fondy, co investují do nemovitostí a ty pak prodávají akcie. Můžeš začít s relativně malou částkou a získat tak přístup k trhu s nemovitostmi bez nutnosti kupovat přímo nemovitost. Crowdfundingové platformy jsou další možnost – umožňují investovat do konkrétních projektů a zase to můžeš dělat s menšími částkami.

Pokud tě zajímá sdílené vlastnictví, tak to může být cesta, jak se podílet na nemovitosti s víc lidma, čímž snížíš riziko i náklady. Taky se koukni po malých bytech nebo garsonkách v méně atraktivních lokalitách – tam bývají ceny nižší a můžeš je pronajímat.

Rizika? No, vždycky je šance, že trh klesne nebo že budeš mít problémy s nájemníky. Je dobrý si udělat průzkum, než do něčeho vložíš peníze. Snaž se najít projekty nebo investiční příležitosti, které jsou solidní a mají potenciál růstu.

Nezapomeň sledovat trh a učit se – přečti si knihy o investicích do nemovitostí, sleduj trendy a zkus třeba navštívit místní investiční skupiny. To ti dá víc informací a možná i nějaké cenné kontakty.

177 slov
1.8 minut čtení
1. 11. 2022
Hana Matoušková
Hana Matoušková

Investování do nemovitostí bez velkého kapitálu je určitě možné, i když to může být trošku složitější. Zkus se podívat na REITs (Real Estate Investment Trusts), což jsou společnosti, které vlastní nebo spravují nemovitosti a ty se můžou obchodovat jako akcie. Takže nemusíš kupovat celou nemovitost, ale můžeš investovat malou část prostřednictvím akcií.

Crowdfundingové platformy jsou další možností. Ty ti umožní investovat do projektů s malými částkami, často už od pár set korun. Můžeš najít projekty, které tě zajímají a podílet se na financování nemovitosti. Ale pozor na rizika – je důležité si zjistit, jak fungují a jaké mají poplatky.

Sdílené vlastnictví také funguje, ale to už může být trochu složitější na správu a právní záležitosti. Můžeš zkusit menší nemovitosti jako garáže nebo byty k pronájmu v levnějších lokalitách, kde je menší konkurence. Vždycky se dívaj na lokalitu a potenciál růstu ceny.

Příležitosti můžeš hledat na realitních portálech nebo se zapojit do místních investičních skupin, kde se o takových věcech více diskutuje. Hlavně si dej pozor na skryté náklady a dobře si promysli, do čeho investuješ. A nezapomeň se vzdělávat – číst knížky o investicích do nemovitostí nebo sledovat odborníky online.

187 slov
1.9 minut čtení
26. 10. 2023
Simona Coufalová
Simona Coufalová