Charts.cz/Fórum/Jak můžu snížit rizika při obchodování s volatilními akciemi?

Jak můžu snížit rizika při obchodování s volatilními akciemi?

Přemýšlím o tom, jak se dostat do světa obchodování s akciemi, ale slyšel jsem, že některé akcie bývají hodně volatilní a to mě trochu děsí. Slyšel jsem příběhy o tom, jak lidé prodělali velké peníze kvůli náhlým výkyvům cen. Jak se vlastně dá snížit riziko, když se rozhodnu investovat do takových akcií? Zajímalo by mě, jestli jsou nějaké konkrétní strategie nebo metody, které by mi mohly pomoci ochránit moje investice. Například, má smysl používat stop-loss příkazy nebo rozkládat investice do více akcií místo toho, abych všechno vsadil na jednu? A co technická analýza nebo fundamentální analýza – má to význam v takových situacích? Já v tom moc nevyznám a chtěl bych se vyvarovat zbytečným ztrátám. Také mě zajímá, jestli je lepší být krátkodobý trader nebo spíše dlouhodobý investor v takových případech. Jakým způsobem byste to viděli vy? Děkuju za všechny rady!

141 slov
1.4 minut čtení
1. 12. 2023
Jana Jirásková
Jana Jirásková

Pokud se chceš pustit do obchodování s volatilními akciemi, tak určitě není na škodu mít nějaké strategie na ochranu svých peněz. Stop-loss příkazy jsou super, protože ti pomůžou omezit ztráty, když se cena akcií vydá špatným směrem. Taky je fajn rozkládat investice do více akcií, takže nesázíš všechno na jednu kartu. To ti může dost pomoct, když jedna akcie klesne, zatímco jiná třeba poroste.

K technické a fundamentální analýze – určitě to má smysl. Technická analýza ti může ukázat trendy a vzory v cenách, což je dobré pro krátkodobé obchodování. Na druhou stranu, fundamentální analýza ti dá přehled o tom, jestli je firma zdravá a má potenciál do budoucna.

Co se týče stylu investování – krátkodobý trading může být riskantní, zvlášť u volatilních akcií, kde se ceny mění rychle. Dlouhodobí investoři mají často lepší šanci přečkat bouře na trhu, i když samozřejmě musíš mít nějakou trpělivost. Takže záleží na tobě, jaký přístup ti sedí víc. Každopádně se neustále vzdělávej a buď obezřetný.

161 slov
1.6 minut čtení
7. 2. 2024
Štěpán Kalous
Štěpán Kalous

Když jde o obchodování s volatilními akciemi, tak je fakt důležité mít pár strategií v rukávu, aby ses vyhnul velkým ztrátám. Stop-loss příkazy jsou super způsob, jak ochránit své investice. Když nastavíš stop-loss, tak se akcie automaticky prodají, pokud cena klesne pod určitou úroveň. To ti pomůže minimalizovat ztráty, když se trh otočí.

Další věc je diversifikace. Místo toho, abys všechno vsadil na jednu akcii, rozlož svoje investice do více akcií. Tím snížíš riziko, protože ne všechny akcie půjdou dolů ve stejnou dobu.

Co se týče analýzy, technická analýza může být užitečná pro krátkodobé obchodování, zatímco fundamentální analýza ti pomůže pochopit hodnotu firmy a může být užitečná pro dlouhodobé investice. Když víš, co děláš, tak to můžeš použít obojí.

Jestli jít do krátkodobého tradingu nebo dlouhodobého investování záleží na tom, jak moc se chceš angažovat a jak moc rizika jsi ochotný podstoupit. Krátkodobý trading je víc stresující a vyžaduje sledování trhu, zatímco dlouhodobé investice umožňují více klidu a potenciálně stabilnější výnosy.

Takže shrnuto: používej stop-lossy, diverzifikuj a rozhodni se, jestli chceš být trader nebo investor. Hodně štěstí!

174 slov
1.7 minut čtení
3. 4. 2024
Šárka Svobodová
Šárka Svobodová