Charts.cz/Fórum/Jak začít s investicemi do NFT umění?

Jak začít s investicemi do NFT umění?

Zajímá mě, jak se vlastně dostat do světa NFT umění. V poslední době se o tom hodně mluví a slyšel jsem, že to může být zajímavá investiční příležitost. Ale kde začít? Je to složité, nebo se to dá zvládnout i bez nějakých předchozích zkušeností s investováním? Jaké platformy jsou nejlepší pro nákup NFT? A co když chci vytvořit svoje vlastní NFT, jaký je proces a co všechno k tomu potřebuji? Mám obavy, jestli se jedná o bezpečnou investici, protože slyším různé názory na volatilitu trhu s kryptoměnami a NFT. Jaké jsou hlavní faktory, které bych měl brát v úvahu při výběru umělce nebo projektu? A co si vlastně mám představit pod pojmem "kvalita" v kontextu NFT umění? Jak poznám, zda je dané NFT perspektivní nebo zda má šanci na zhodnocení v čase? Když už budu mít nějaká NFT ve své sbírce, jak je správně uchovávat a spravovat? Taky by mě zajímalo, jestli existují nějaké komunity nebo fóra, kde bych mohl sdílet názory a získat rady od zkušenějších investorů. Jsem si vědom toho, že investice do NFT nejsou bez rizika, ale rád bych věděl, jak minimalizovat možná rizika a na co si dát pozor. Doufám, že mi někdo pomůže a nasměruje mě tím správným směrem. Děkuji!

205 slov
2.1 minut čtení
27. 3. 2023
Renata Švecová
Renata Švecová

Investice do NFT umění může být zajímavá, ale je dobré si nejdřív udělat průzkum. Začni tím, že si vytvoříš peněženku na kryptoměny, třeba Metamask, to je základ. Pak si vyber platformu pro nákup NFT, což jsou třeba OpenSea nebo Rarible. Každá má své výhody a nevýhody. Když chceš vytvořit vlastní NFT, potřebuješ umělecký dílo, nějakou digitální podobu, pak ho mintneš na blockchainu, což je vlastně proces převodu do digitálního formátu na síti. Co se týče investování, tak hodně sleduj trendy a umělce – kvalita může být subjektivní, ale pokud má umělec dobré portfolio a jeho díla mají nějakou historii prodeje, může to být dobré znamení. Pamatuj ale na volatilitu trhu – ceny NFT mohou skákat nahoru i dolů. Uchovávej svá NFT v peněžence a měj zálohy. Komunity najdeš na Discordu nebo Redditu; tam se hodně diskutuje a získáš cenné rady. Rizika tu jsou, takže neinvestuj víc, než si můžeš dovolit ztratit.

151 slov
1.5 minut čtení
3. 1. 2025
Blanka Bláhová
Blanka Bláhová

Jasně, NFT umění je teď hodně v kurzu, ale je to dost složitý svět. Začít s tím není úplně easy, ale dá se to zvládnout. Nejprv si musíš pořídit nějakou kryptoměnu, většinou ETH, na nákup NFT. Pak si vyber platformu jako OpenSea nebo Rarible, tam najdeš spoustu děl. Když chceš tvořit vlastní NFT, potřebuješ digitální peněženku (třeba MetaMask) a nějaký artwork. Pak to nahraješ na platformu a mintuješ to jako NFT.

Co se týče bezpečnosti, trh je dost volatilní, takže si dej pozor na trendy a sledování umělců. Kvalita? To je dost subjektivní, ale dobrý je hledat umělce s nějakým záznamem nebo komunity kolem nich. Můžeš se podívat na Discord nebo Reddit, tam najdeš spoustu lidí, co ti rádi poradí.

Uchovávání NFT se dělá přes peněženky, ale nezapomeň na zálohy a zabezpečení. A hlavně – investuj jen tolik, kolik si ochotný ztratit. Rady od zkušenějších investorů jsou k nezaplacení, tak se neboj ptát a učit se. Hlavně buď obezřetný a neinvestuj impulzivně!

160 slov
1.6 minut čtení
5. 8. 2023
Blanka Bláhová
Blanka Bláhová