Charts.cz/Fórum/Jaké mýty kolem realit brání lidem investovat?

Jaké mýty kolem realit brání lidem investovat?

Myslím, že je spousta lidí, kteří by chtěli investovat do nemovitostí, ale pořád se bojí udělat ten první krok. Fakt mě zajímá, jaké mýty nebo pověry kolem realit lidi odrazují. Například, slyšel jsem, že někteří si myslí, že investice do nemovitostí je jen pro bohaté. Je to pravda? Můžete mi říct, jestli fakt potřebujete mít obrovský kapitál na to, abyste mohli koupit první byt nebo dům? A co takový názor, že nemovitosti se vždycky zhodnocují? Říká se, že je to jistá investice, ale co když trh klesne? Je to vůbec možné? Také bych chtěl vědět, jestli je pravda, že správa nemovitosti je neskutečně složitá a časově náročná věc. Představte si, kolik času musíte věnovat tomu, abyste se starali o nájemníky nebo o opravy. Jak moc je to skutečně komplikované? A co třeba obavy z toho, že se nemovitost může stát nevhodnou investicí kvůli špatné lokalitě? Jak poznat, jestli je místo dobré pro budoucí růst ceny? Mám pocit, že spousta těchto mýtů brání lidem vidět potenciál v realitách jako způsobu pasivního příjmu. Myslíte si, že tyto mýty mají něco společného s tím, proč lidé neinvestují? Jaké jsou vaše zkušenosti s těmito obavami? Jak jste je překonali alebo jste naopak jen váhali? Vím, že se říká „kdo neriskuje, ten nepije šampanské“, ale co když ten risk není vůbec nutný? Co si o tom myslíte?

222 slov
2.2 minut čtení
5. 3. 2024
Irena Brožová
Irena Brožová

Tyhle mýty jsou fakt běžný a dost lidí kvůli nim zůstává na místě. Myslím, že investice do nemovitostí není jen pro bohatý, to je prostě blbost. Dneska už existují i možnosti jako crowdfunding nebo spoluvlastnictví, takže se dá začít i s menším kapitálem. Co se týče zhodnocení, tak to fakt není jistý. Trh může spadnout a historicky jsme viděli i poklesy cen. Je dobrý mít plán a být obezřetný.

Správa nemovitosti si taky žádá čas, ale dneska jsou i firmy, který ti to můžou spravovat za tebe. Můžeš mít pasivní příjem bez toho, abys musel každý den řešit nájemníky. A lokality? To chce prostě udělat nějaký průzkum, koukat se na budoucí rozvoj oblasti, školy, dopravu atd.

Myslím, že tyhle obavy často lidem brání udělat ten krok. Já jsem měl strach taky, ale když jsem zjistil víc informací a našel si dobrou lokalitu, šel jsem do toho. Neříkám, že to je bez rizika, ale pokud se člověk dobře připraví a udělá si domácí úkoly, tak to může vyjít.

167 slov
1.7 minut čtení
13. 9. 2024
Irena Šimková
Irena Šimková

Investice do nemovitostí má kolem sebe spoustu mýtů, který lidi odrazují. Například, hodně lidí si myslí, že potřebujou obrovský kapitál. Ale to není pravda! Dneska existují možnosti jako družstevní bydlení nebo investice s menšími částkami. Další mýtus je, že nemovitosti se vždy zhodnocují. Historie ukazuje, že trh může klesnout a nemovitosti ztrácejí na hodnotě, takže to není jistota.

Co se týče správy nemovitostí, tak jo, může to být časově náročné, ale můžeš si najmout správce nebo agenturu, která ti s tím pomůže. Takže to nemusí být tak hrozné, jak se zdá. A pokud jde o lokalitu, tady je nejlepší se podívat na trendy a analyzovat okolí – školy, doprava, nové projekty v oblasti. To všechno může ukazovat na budoucí růst ceny.

Tyhle mýty hodně lidí blokují. Já jsem měl taky obavy, ale nakonec jsem se rozhodl investovat a teď vidím, že to má smysl. Vždycky je nějaké riziko, ale dobře promyšlené investice můžou přinést slušný pasivní příjem.

156 slov
1.6 minut čtení
9. 8. 2024
Josef Suchý
Josef Suchý