Charts.cz/Fórum/Jak snížit riziko při investování do DeFi projektů?

Jak snížit riziko při investování do DeFi projektů?

V poslední době se stále více mluví o decentralizovaných financích, tedy o DeFi, a přitahuje to pozornost nejen investorů, ale i lidí, kteří se o finance zajímají. Někdy mám ale pocit, že je těžké se v tom vyznat. Rád bych se zeptal, co mohu udělat, abych minimalizoval rizika při investování do těchto DeFi projektů. Jaké kroky bych měl podniknout před tím, než do něčeho investuji? Slyšel jsem, že je důležité prověřit projekty a jejich tým, ale jak to vlastně udělat efektivně? Mám taky obavy z podvodů a rug pullů, tak by mě zajímalo, jak poznat, kdy je projekt podezřelý. Také by mě zajímalo, jaké nástroje nebo weby doporučujete pro sledování a analýzu DeFi projektů. A co strategie diverzifikace? Je to dobrý způsob, jak rozložit riziko? Jakou část portfolia bych měl věnovat DeFi investicím tak, aby to bylo bezpečné? Jestliže byste mohli sdílet své zkušenosti nebo tipy ohledně toho, jak bezpečně investovat do DeFi, byl bych za to moc vděčný. Vlastně cokoliv ohledně toho, co by mi pomohlo lépe se orientovat v tomto rychle se měnícím světě kryptoměn a decentralizovaných financí.

180 slov
1.8 minut čtení
29. 1. 2025
Vlastimil Hájek
Vlastimil Hájek

Při investování do DeFi je dobrý nápad postupovat obezřetně. Nejdřív si ověř projekty, koukej na jejich whitepaper a roadmapu. Zjisti, kdo je v týmu – ideálně by tam měli být lidé s nějakým jménem v kryptu nebo financích. Prozkoumej komunity na Twitteru nebo Discordu, jestli tam není nějaký negativní feedback. Rug pully a podvody jsou časté, takže se vyhni projektům s podezřelými či anonymními zakladateli.

Diverzifikace je určitě fajn – rozlož si peníze do více projektů, abys neriskoval všechno na jednu kartu. Třeba 5-10% portfolia do DeFi může být rozumný start. Sleduj trhy pomocí webů jako DeFi Pulse nebo DappRadar, kde najdeš užitečné statistiky. A nezapomeň na nástroje pro sledování výkonu tvých investic. Je dobrý mít přehled o tom, jak se ti daří.

A hlavně – investuj jen to, co si můžeš dovolit ztratit. To je klíčový princip v tomto prostředí.

139 slov
1.4 minut čtení
26. 1. 2025
Blanka Janoušková
Blanka Janoušková

Takže, když investuješ do DeFi, je dobrý mít na paměti pár věcí. První věc, co bych udělal, je důkladně prozkoumat projekt – koukni se na jejich web, whitepaper a hlavně na tým za projektem. Zjisti, jestli mají zkušenosti v kryptu a financech. Dobrý signál je, když jsou viditelný na Twitteru nebo jiných sociálních sítích a mají nějakou komunitu.

Pak se podívej na to, jakou mají likviditu. Projekty s nízkou likviditou můžou být rizikový. Rug pully jsou častý problém, takže pokud něco vypadá až moc dobře, tak buď opatrný. Když je to nový projekt a nemá žádný audit od renomovaný firmy, to je taky červená vlajka.

Co se týče nástrojů, můžeš zkusit DeFi Pulse nebo CoinGecko pro sledování projektů a trendů. A s tou diverzifikací – určitě rozlož riziko mezi víc projektů, ale moc to s DeFi nepřeháněj, stačí mít pár solidních investic. Někteří doporučují dávat do DeFi tak 10-20 % celkovýho portfolia, ale záleží na tvojí ochotě riskovat.

Vždycky si pamatuj – investuj jen to, co si můžeš dovolit ztratit! V tomhle světě se dějou věci rychle a ne vždycky to dopadne dobře.

183 slov
1.8 minut čtení
29. 1. 2025
Štěpán Jirásek
Štěpán Jirásek