Charts.cz/Fórum/Jaký je minimální vklad pro investice do NFT?

Jaký je minimální vklad pro investice do NFT?

Když přemýšlím o investicích do NFT, pořád narážím na otázku, jaký vlastně je ten minimální vklad, který bych měl mít na začátku. Je to vůbec možné investovat třeba jen pár stovek, nebo musím připravit větší částku? Zajímalo by mě, jestli existují nějaké konkrétní projekty nebo platformy, kde se dá začít investovat s menšími částkami. Vím, že ceny NFT mohou být hodně různorodé a některé se prodávají za neuvěřitelné sumy, ale co třeba ty levnější varianty? Jaké jsou moje možnosti, pokud chci začít s malým rozpočtem? A co všechny ty poplatky za transakce a mintování? Na to jsem také zvědavý. Ovlivňují tyto náklady, kolik vlastně musím mít na start? Můžete mi doporučit nějaké konkrétní NFT projekty nebo tržiště pro nováčky? Rád bych se pustil do této oblasti, ale potřebuji trochu osvětlit, jak moc peněz vlastně potřebuju na začátek a jak se to všechno rozbíhá.

143 slov
1.4 minut čtení
11. 8. 2024
Dominik Bureš
Dominik Bureš

Minimální vklad pro investice do NFT je fakt variabilní. Můžeš začít třeba i s pár stovkami, protože na trhu jsou i levnější NFT, co se dají pořídit. Zkus podívat na tržiště jako OpenSea nebo Rarible, kde najdeš hodně projektů s různými cenovkami. Pokud chceš investovat s malým rozpočtem, hledej tzv. "krypto umění" nebo levné kolekce, který už mají nějakou základní komunitu.

Ale pozor na poplatky! Transakční poplatky za mintování a převody mohou být dost vysoké, zvlášť při velké zátěži sítě. Takže když počítáš s rozpočtem, pamatuj na tyto náklady. Můžeš chtít mít aspoň pár tisíc navíc, aby ses vyhnul tomu, že ti většinu peněz sežerou poplatky.

Zkus se kouknout na Discord servery nebo Twitter komunity zaměřené na NFT, tam můžeš najít novinky o levnějších projektech. Předtím, než něco koupíš, si to pořádně prozkoumej a zjisti, zda to má potenciál. Je to rizikový trh, takže buď opatrný.

146 slov
1.5 minut čtení
30. 10. 2024
Miroslav Janda
Miroslav Janda

K investicím do NFT můžeš začít klidně s pár stovkama, ale je to dost o tom, co konkrétně chceš koupit. Některý NFT se prodávají za malý částky, třeba i pod 100 dolarů, ale většina z nich je spíš dražší. Pokud hledáš levnější varianty, zkus platformy jako OpenSea nebo Rarible, tam najdeš i levnější umění nebo collectibles.

Ale pozor na poplatky! Každá transakce na blockchainu (hlavně Ethereum) má nějaký fee, takže to může celou investici dost prodražit. Minting poplatky taky nejsou zrovna malý, takže si to dobře spočítej.

Je dobrý se podívat i na alternativní blockchains jako je Polygon nebo Solana, kde jsou poplatky nižší a můžeš tam najít zajímavé projekty. Zkus se mrknout třeba na komunitní projekty nebo menší umělce. Takže jo, začít se dá i s menšíma částkama, ale měj na paměti ty poplatky a dobře si vybírej, co budeš kupovat.

142 slov
1.4 minut čtení
4. 7. 2024
Petr Beneš
Petr Beneš